bartmaxx Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 Witam Ponieważ nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie postanowiłem założyć nowy temat. Miałem problem z silnikiem 1.9dci 120km w Renault, w którym silnik stracił moc. Niestety do końca jej w dalszym ciągu nie odzyskał, a po 3 wizytach w różnych warsztatach postanowiłem poradzić sobie sam z problemem. Oczywiście częściowo problem został rozwiązany gdyż winny był zapchany egr. Po otwarciu wieczka z węża wychodzącego od odmy okazało się że nie ma tam membrany i kapie olejem do turbiny. Noszę się z zamiarem kupna tego wężyka wraz z okrągłym zaworkiem natomiast mam pytanie czy w odmie też znajduje się jakaś membrana lub zaworek który ulega zużyciu/ czy warto też wymienić? Samochód ma przejechane 190 000km. Załączam rysunek odmy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irex Opublikowano 29 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2013 W odmie nie ma części które mogą się zużyć ,to plastikowa puszka z kanalikami w środku którymi ma spływać olej.Jeżeli jest zapaprana można przemyć w benzynie ,szkoda kasy na ten element, ale warto zainwestować w zawór odmy tzn.ta puszka z membraną,której przy tym przebiegu już nie ma . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 6 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2013 A czy ktoś ma orient czy do 1.9 dci będzie pasował sam zawór odmy (węże są inne) z 1.5 dci. Wyprowadzenie jednego węża ma pod innym kontem ale jeśli pasowałby to fajnie bo jest jeszcze tańszy. Czy ktoś się w tym orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
irex Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Możesz zostawić stare węże jeżeli nie są uszkodzone ,a wymienić sam zawór odmy ,chociaż nie wiadomo czy te zawory nie różnią się paramertami pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZibiW Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2013 Właśnie tak chciałem zrobić ale czy nie wiem czy zawory się różnią stąd prośba czy ktoś wie czy różnią sie parametrami czy nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Goral1 Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2013 Wymieniłem ten zaworek z membraną kopcenie ustało :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelo82 Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Sierpnia 2013 Czy ktoś orientuje się czemu w scenicu 1.9dci 102km z 2000r odma nie posiada tego zaworu co w nowszych wersjach tego silnika? Jeżeli nie ma zaworu z membraną to cały olej idzie dalej w turbo itd..., czyż nie tak? Czy może w moim dci zawór jest zintegrowany w środku w odmie skoro nie ma go na wężu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomeeq Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 Witam. Też podepnę się pod temat, mam zamiar kupić nowy zamiennik zaworu odmy,mój silnik to 1.9 DCI 120 KM rok 2005 Na allegro znalazłem kilka opcji i tu moje pytanie. Jedni podają nr. katalogowy 8200063371 oraz 8200136128, a inni 8200576778, który wybrać? Po za tym na samym zaworku znalazłem nr. 8200045745, po wpisaniu w wyszukiwarkę okazało sie że niektóre silniki 1,5 DCI też mają tą samą część, więc teoretycznie też pasuje tylko czy ktoś już to sprawdził? Chcę też wyczyścić samą odmę i tu pojawia się drugie pytanie. Czy ktoś może się orientuje czy odma jest rozbieralna i jak się zabrać za jej czyszczenie, głównie chodzi mi o to czy wystarczy ją wymontować i przepłukać np. w ON plus przedmuchać sprężonym powietrzem, czy też trzeba ja rozebrać - jak to ewentualne zrobić. Może ktoś robił fotki podczas takich prac. Pozdrawiam Tomek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek71 Opublikowano 29 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2013 Jeśli chodzi o nr katalogowy zaworu to zależy od tego jakie węże są do niego podłączone. Ważne aby na samym zaworze był nr katalogowy taki sam jak na Twoim zainstalowanym w aucie. Odma nie jest rozbieralna, jak już odkręcisz odmę to koniecznie wyczyść odpływ oleju z odmy do miski olejowej - to jest metalowa rurka wystająca z bloku silnika na którą założony jest wąż gumowy tuż pod odmą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darula73 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Witam. koledzy podepnę się pod temat bo też mam problem z odmą i kopceniem na niebiesko z rury wydechowej, otóż miałem problem z brakiem mocy i wymontowałem EGR, wyczyściłem i zaślepiłem go. Częściowo moc wróciła, ale dopiero od około 2000 obrotów w górę. Następnie wykręciłem odmę i wypłukałem ją w benzynie. Była bardzo zabrudzona, a odpływ oleju (ta cienka rureczka) całkowicie zablokowana. Następnie zdemontowałem zawór odmy (ten na górze). Oczywiście w środku uszczelki nie było, tylko sprężynka. To także wyczyściłem i dorobiłem nową gumkę, która częściowo ograniczyła przepływ gazów z miski olejowej do kolektora ssącego. Po złożeniu odpaliłem auto i zaczęło mi robić zasłonę dymną na niebiesko z rury wydechowej na zimnym i ciepłym silniku, więc usunąłęm tę uszczelkę i pozostawiłem wolny przelot. Dymienie ustało. Mam pytanie: czy to może być padnięta turbina? Witam. Koledzy proszę o poradę,wymieniłem zawór odmy na nowy bo stary chyba wsysło do turbiny ze starości,po odpaleniu zaczął strasznie kopcić z rury wydechowej na niebiesko (zasłona dymna)na wolnych obrotach i podczas normalnej jazdy po mieście powróciłem do poprzedniego zaworu oczywiście bez membrany i dymienie ustało delikatnie tylko dymek widać czy przyczyną dymienia może być walnięta turbina bo po wymianie zaworu na pewno zwiększyło się ciśnienie w misce olejowej a co za tym idzie to i oleju i być może więcej oleju pobiera walnięta turbina ale to tylko moje zdanie(laika) Kolego po co piszesz 2 różnych miejscach o tym samym. Połączyłem. Aston76 Edytowane 3 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
1Maro1 Opublikowano 11 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Czerwca 2015 Mam to samo czy ktoś orientuje sie jaka może być tego przyczyna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skorczi Opublikowano 30 Października 2019 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2019 (edytowane) Montował ktoś ten separator do 1.9 dci z 2.0 16v? Numer części 8200 280 347. Edytowane 30 Października 2019 przez skorczi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi