Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

konektor, działanie przełącznika podnoszenia/opuszczania szyby

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Na wstępie przepraszam jeśli nie do końca będę operował fachową terminologią, ale nie jestem ekspertem.

Z racji wolnej chwili zabrałem się dziś za czyszczenie przełączników podnoszenia/opuszczania szyb, gdyż ostatnimi czasy zaczęły strajkować. Wszystko szło pięknie do czasu, kiedy ułamałem jeden z żeńskich konektorów (zakończenie przewodu wchodzące w kostkę, w którą wpinany jest przełącznik). Miałem taki sam konektor (na szrocie dostałem kiedyś w gratisie gniazda żarówek postojowych z konektorami i końcówkami kabli z clio I), obciąłem ułamany konektor, spiąłem przewody (obcięty i "szrotowy" zakończony konektorem), zaizolowałem i na tym mógłbym historię zakończyć. Jednakże postanowiłem dokupić taki konektor (albo i kilka, mogą w przyszłości się przydać jeszcze), udałem się do pobliskiego motoryzacyjnego, gdzie uprzejmy sprzedawca stwierdził, że to jakiś nietypowy i żeby szukać w sklepie elektrycznym albo bezpośrednio w serwisie renault. Z racji soboty nie wyrobiłem się już do elektrycznego, ni tym bardziej do serwisu. I tu moje pytania: czy wiecie co to za typ/model konektorka? Czy można go zastąpić ogólnodostępnym żeńskim konektorem o odpowiednich wymiarach (tylko czy aby nie będzie wypadał z kostki)? Chciałbym nabyć kilka takich konektorów, a jeździć po sklepach niekoniecznie mam chęć, w momencie kiedy mógłbym takie cudo nabyć przez internet.

Druga sprawa to działanie przełącznika szyby kierowcy - przed czyszczeniem, aby zadziałał konieczna była obecność kluczyka w stacyjce (przekręcony co najmniej na 1. pozycję). Po czyszczeniu przełącznik działa niezależnie czy kluczyk jest w stacyjce, a nawet przy zamkniętym aucie. Czy jest to normalne zachowanie przełącznika czy też może coś spitoliłem? Ten po stronie pasażera (w którym miałem problem z konektorem) działa jak wcześniej - po uruchomieniu zapłonu.

Mam nadzieję, że w miarę zrozumiale przekazałem o co mi chodziło ;-)

Pozdrawiam serdecznie

kroliq :!:

Edytowane przez kroliq