cyper1976 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Witam mam problem z moja renia coraz czesciej nie moge odpalic samochodu.przekrecam kluczyk i cisza nawet nie slychac przekaznika ani automatu w rozruszniku.jak jej odbije to odpala i jest ok.Akumulator nowy nie wiem o co chodzi pomozcie.Dzieki Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Kolego, na tym forum używamy polskich znaków. Nowe zdania zaczynamy z wielkiej litery. Po kropce powinna być Spacja. - damiar Edytowane 10 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baciuś Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 stawiam że rozrusznik się kończy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyper1976 Opublikowano 10 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) No nie wiem nie bylo slychac zeby sie psul z regoly to albo lozyska albo automat.A czy czesto sie psuja rozruszniki w Reniach?? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki - damiar Dodano: 10 wrz 2013 - 11:05 A czy możecie powiedzieć mi gdzie znajduje sie przekažnik od rozrusznika? Edytowane 10 Września 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Nie musi być słychać, szczotki mogą być na wykończeniu w rozruszniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 A czy możecie powiedzieć mi gdzie znajduje sie przekažnik od rozrusznika? Przekaźnikiem od rozrusznika jest jego elektromagnes, przesuwający także zębatkę na jego wałku. To on także złącza styki wysokoprądowe i podaje prąd z aku. na rozrusznik. Przekaźnik jakiego się spodziewasz nie wytrzymałby takich obciążeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 Przekaźnikiem od rozrusznika jest jego elektromagnes Ciekawe stwierdzenie :) przekaźnik to jedno a elektromagnes to drugie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 10 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Września 2013 (edytowane) Tylko że ten elektromagnes (nota bene ten sam element porusza zworą w każdym przekaźniku) nie dość że przesuwa pędnik i zazębia go z kołem zamachowym, jest także elementem włączającym plus z aku do uzwojeń rozrusznika. Czyż taki element nie spełnia tego samego zadania co przekaźnik? Jest przecież jego cewka sterowana małym prądem przez cienki przewód, a na stykach roboczych płynie już kilkaset Amper. Czyż to nie przekaźnik z dodatkową funkcją mechanicznego przesuwania pędnika i w tym układzie bendiksem się zowie?? Jest to specyficzny przekaźnik ale jednak na tej samej zasadzie co normalne przekaźniki zbudowany i działający tak samo. Tu jedynie zmieniono konstrukcję i zamiast typowej zwory- kotwicy elektromagnesu, jest zastosowany selenoid. (ruchomy rdzeń poruszający się wewnątrz karkasu cewki, na skutek wytworzonego pola magnetycznego) Pytanie brzmiało- "gdzie jest przekaźnik od rozrusznika?" Otóż zazwyczaj nie ma takiego, a jego funkcję pełni elektromagnes zamocowany na rozruszniku, nazywany bendiksem. (przekaźnik dodatkowy może być w układach gdzie brak stacyjki, albo gdy styki w stacyjce są na tyle słabe, że nawet załączenie cewki elektromagnesu mogło by je wypalić) Edytowane 10 Września 2013 przez gojgien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyper1976 Opublikowano 11 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Ok. A czy możecie mi podpowiedziec jak najlatwiej moge wyjać rozrusznik? Dzis sie do tego zabieram ale w dwu litrówce jest dość ciasno. Wczoraj znowu nie odpaliła dopiero jak puknałem w rozrusznik kluczem to zaskoczyl. Stawiam na szczotki(chyba)Jakie klucze są mi potrzebne? Dzieki za podpowiedzi. Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 12 Września 2013 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Megi98 Opublikowano 11 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2013 (edytowane) Chyba jest potrzebny klucz oczkowy 14-stka i nasadowa 16-stka... Poza tym tu masz temat: http://megane.com.pl/topic/18311-rozrusznik-milczy-po-przekreceniu-kluczyka/ :) Edytowane 11 Września 2013 przez Megi98 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi