Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Nie moge odpalic Reni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam problem z moja renia coraz czesciej nie moge odpalic samochodu.przekrecam kluczyk i cisza nawet nie slychac przekaznika ani automatu w rozruszniku.jak jej odbije to odpala i jest ok.Akumulator nowy nie wiem o co chodzi pomozcie.Dzieki

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki

Kolego, na tym forum używamy polskich znaków. Nowe zdania zaczynamy z wielkiej litery. Po kropce powinna być Spacja. - damiar

Edytowane przez damiar

No nie wiem nie bylo slychac zeby sie psul z regoly to albo lozyska albo automat.A czy czesto sie psuja rozruszniki w Reniach??

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki - damiar

Dodano: 10 wrz 2013 - 11:05

A czy możecie powiedzieć mi gdzie znajduje sie przekažnik od rozrusznika?

Edytowane przez damiar

A czy możecie powiedzieć mi gdzie znajduje sie przekažnik od rozrusznika?

Przekaźnikiem od rozrusznika jest jego elektromagnes, przesuwający także zębatkę na jego wałku. To on także złącza styki wysokoprądowe i podaje prąd z aku. na rozrusznik. Przekaźnik jakiego się spodziewasz nie wytrzymałby takich obciążeń.

Tylko że ten elektromagnes (nota bene ten sam element porusza zworą w każdym przekaźniku) nie dość że przesuwa pędnik i zazębia go z kołem zamachowym, jest także elementem włączającym plus z aku do uzwojeń rozrusznika.

Czyż taki element nie spełnia tego samego zadania co przekaźnik?

Jest przecież jego cewka sterowana małym prądem przez cienki przewód, a na stykach roboczych płynie już kilkaset Amper.

Czyż to nie przekaźnik z dodatkową funkcją mechanicznego przesuwania pędnika i w tym układzie bendiksem się zowie??

Jest to specyficzny przekaźnik ale jednak na tej samej zasadzie co normalne przekaźniki zbudowany i działający tak samo.

Tu jedynie zmieniono konstrukcję i zamiast typowej zwory- kotwicy elektromagnesu, jest zastosowany selenoid. (ruchomy rdzeń poruszający się wewnątrz karkasu cewki, na skutek wytworzonego pola magnetycznego)

Pytanie brzmiało- "gdzie jest przekaźnik od rozrusznika?"

Otóż zazwyczaj nie ma takiego, a jego funkcję pełni elektromagnes zamocowany na rozruszniku, nazywany bendiksem. (przekaźnik dodatkowy może być w układach gdzie brak stacyjki, albo gdy styki w stacyjce są na tyle słabe, że nawet załączenie cewki elektromagnesu mogło by je wypalić)

Edytowane przez gojgien

Ok. A czy możecie mi podpowiedziec jak najlatwiej moge wyjać rozrusznik? Dzis sie do tego zabieram ale w dwu litrówce jest dość ciasno. Wczoraj znowu nie odpaliła dopiero jak puknałem w rozrusznik kluczem to zaskoczyl. Stawiam na szczotki(chyba)Jakie klucze są mi potrzebne? Dzieki za podpowiedzi.

lapka2.gif

Regulamin pkt.

5.6 - pl-literki Aston76

Edytowane przez aston76

Chyba jest potrzebny klucz oczkowy 14-stka i nasadowa 16-stka... Poza tym tu masz temat: http://megane.com.pl/topic/18311-rozrusznik-milczy-po-przekreceniu-kluczyka/ :)

Edytowane przez Megi98