Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

prądkościomierz i kontrolka układu wtryskowego

hama1511

Rekomendowane odpowiedzi

Witam . Mam problem otóż posiadam Reno Megan 1,6e z 99r ogólnie z autem nie miałem żadnych problemów praktycznie przez 6 lat lecz ostatnio pokazały sie dziwne obiawy . po powrocie do domu z dłuższej trasy auto dziwnie zaczeło drżeć na biegu jałowym tak jak by poduszka pod silnikiem była oberwana ale to nie możliwe bo pare miesięcy przed tym zdarzeniem było robione całe zawieszenie . w sumie sie tym nie przejełem ale po kilku miesiącach prędkościomierz przestał działać i po kilu minutach zaświeca sie kontrolka(awaria układu wtryskowego- cholera wie co ma to spulnego z prędkościomierzem)silnik jest mniej wydajniejszy np jazda pod góre . a teraz do tego doszedł dziwny zapach w aucie tak jak by spalał sie olej ale sprawdzałem kilka razy poziom oleju i na pewno nie bierze z misy . Jestem w sumie początkujacym elektromechanikiem podpinałem go pod komputer i nic oprócz tego 1 błedu wszyscy sie specializowali nad tym autem i nikt nie ma pojecia co jest nie tak . Jezeli chodzi o czujnik na skrzyni został sprawdzony i wyczyszczony również kostka nad nadkolem .

• 3 tygodnie później...

Jeśli silnik szarpie i nie chodzi równo to powody jak wiadomo są dwa:

1. za mało paliwa

2. szwankuje ukł. zapłonowy.

Sprawdź czy nie ma przebicia na kablach, oraz w jakim stanie są świece? Ten zapach może wskazywać na niedopaloną mieszankę wydobywająca się z tłumika. Jak w tym silniku jest realizowana iskra? Cewka? Kopułka? Jako elektromechanik, to powinna być dla Ciebie pestka.

Jeśli powyższe rzeczy są ok, sprawdź napięcie na pompie paliwa i ew. ciśnienie paliwa. Auto ma LPG?