Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam następujący problem z moim autkiem....Na zimnym silniku odpala za 5-6 razem. Na rozgrzanym zazwyczaj pali z pierwszego. Wiem, że podobne tematy już się przewijały, ale zaproponowane rozwiązania nie pomogły. Immo jest wycięte, wymieniony czujnik położenia wału, zmieniony komputer, sprawdzone zostały wtryski i pompa wtryskowa. 3 elektryków, którzy się tym zajmowali polegi. Jeden z nich zasugerował zwiększenie dawki paliwa lub przyspieszenie zapłony.

Może ktoś z Was miał podobny problem, ewentualnie jakieś propozycje co do jego rozwiązania?

Z góry dzięki za pomoc:)

Podczepię się pod temat.

U mnie jak stoi auto ponad 12 godzin, to mam problem z odpaleniem. Długo kręci i czasami odpala dopiero za drugim kręceniem. Wtedy idzie duża chmura białego dymu z rury wydechowej, co wskazywałoby na zapowietrzenie, ale na tym etapie nie chcę niczego sugerować.

Oczywiście jak odpali raz, to do końca dnia - nawet jak silnik ostygnie, pali na dotyk.

Nie sprawdzałem jeszcze nic z tego co piszecie na forum, ale wiem o jednym mankamencie w moim aucie i jestem ciekaw czy może to być przyczyną. Jeżeli to nie będzie przyczyną, to przejdę kolejno do sprawdzania pozostałych kwestii, które są szeroko opisywane w innych tematach.

Auto ma wyciek oleju w okolicach połączenia silnika ze skrzynią biegów. W serwisie powiedzieli, że do wymiany jest uszczelniacz wału i półosi. Oleju dużo nie ubywa, zrobiłem 5 000 km i spadła tylko jedna kreska. Czy to może być przyczyną ciężkiego odpalania po nocy?

• 3 tygodnie później...