Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

zamek kręci się do okoła

jan5

Rekomendowane odpowiedzi

W moim niedawno kupionym szrocie wszystkie zamki kręcą się dookoła. Wymiana wkładek to konieczność noszenia kilku kluczyków, wymiana wszystkich zamków to problem bo jest immobilizer. Już wyobrażam sobie sytuacje jak w zimie pada mi akumulator, nie mogę wtedy użyć centralnego i nie mogę nawet podnieść maski, pasowałoby mieć jedną sprawną wkładkę. Mam do was pytanie co tam się mogło w środku zepsuć i czy to naprawię?

Znajdź dobry "serwis zamków" - czyli punkt dorabiania kluczy oferujący również naprawę zamków - rozbiorą wkładki, wyczyszczą lub wymienią zapadki, dopasują do kompletu i złożą z powrotem. Nadal będziesz miał jeden klucz do wszystkiego.

Na znanym portalu znajdziesz zestawy z wkładkami stacyjką UCH i kompem silnika ale nie są tanie, są też zestawy wkładek ale tu jak piszesz musisz nosić dodatkowy kluczyk, możesz też nową wkładkę zanieść do kogoś kto dorabia klucze i powiedzieć mu żeby dopasował twoją nową wkładkę do starego kluczyka lub reanimował (jeśli się da) starą

WD dobre jest w takich sprawach, czteropak, krzesełko, przelać zamek WD, klucz w zamek i kręć, może nie dookoła, ale tak 90° prawo/lewo.

Powinien zaskoczyć w którymś momencie, potem smar biały w zamek i powinno działać. Ostatecznie możesz użyć troszkę oleju silnikowego. ;D

Ja mam tak samo:-) tylko u mnie czasem zaskoczy:-) ja mam dla Ciebie taką rade: nic z tym nie rób:-) jak Ci aku padnie to wejdziesz bagażnikiem i po sprawie a pieniądze zostana:-) :) takie jest moje stanowisko:-) pozdrawiam:-) a pozatym nawet na skończonym aku powinien Ci otworzyć:) gorzej z baterią w kluczyku:-)

Edytowane przez prezes93

WD dobre jest w takich sprawach, czteropak, krzesełko, przelać zamek WD, klucz w zamek i kręć, może nie dookoła, ale tak 90° prawo/lewo.

Powinien zaskoczyć w którymś momencie, potem smar biały w zamek i powinno działać. Ostatecznie możesz użyć troszkę oleju silnikowego. ;D

sprawdze to

Ostatnio przerabiałem ten temat - WD nie pomogło niestety, ale użyłem jeszcze odmrażacza do zmaków K2 Gerwazy (ponoć ma też właściwości smarujące) i zamki elegancko zaskoczyły :blink: Oczywiście nie nastąpiło to natychmiast, psikałem kilka razy w odstępach ok. 20-30 minut za każdym razem sprawdzając kluczykiem czy może zadziała (najbardziej zapuszczony dopiero po przekręceniu 360 stopni w prawo, a później w lewo - co by znalazł się w pozycji wyjściowej). Jak już zamki ruszyły napuściłem do nich właśnie WD i teraz pięknie działają.

Problem u mnie się powtarza, gdyż używam kluczyka do otwierania drzwi sporadycznie, więc jeżeli nie zamierzasz co i rusz używać kluczyka przygotuj się, że problem może powracać.

wlałem wd i zamek zaczął klikać, a wcześniej okręcał się bez żadnego oporu, prysnę za jakiś czas jeszcze i zobaczę czy wtedy zaskoczy

Dodano: 12 paź 2013 - 16:23

dałem jeszcze raz i nie widzę już poprawy więc to chyba coś mechanicznego

Edytowane przez jan5