Maximus Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Instalacja założona i jest problem :-( . Silnik gaśnie na biegu jałowym na gazie. Na początek gazownik wymienił mi świece i stwierdził że nie były wymieniane od początku (102500km przebieg :shock: ) pomogło na chwilę, następnego dnia czyli dzisiaj problem wrócił. Jestem umówiony z gazownikiem i mechanikiem na sobotę - ten warsztat w którym zakładałem gaz robi jedno i drugie- z tym że gazownik i mechanik mają inną koncepcję co do problemu - mechanik twierdzi że coś z elektryką a gazownik ( jedna firma ) że na jednym z cylindrów jest nieszczelność. Zapomniałem dodać że mam rachunek z przed 1 roku z ASO na wymianę świec - ale gazownik pokazał mi te świece i rzeczywiście chociaż specem nie jestem nie wyglądały za ciekawie ale żeby tak od początku te same Na benzynie na biegu jałowym obroty stabilne około 500-700. Co wyjdzie w sobotę napisze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bob Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 A czy samochód gaśnie nawet na postoju? Bo jeżeli podczas jazdy to może to być coś podobnego jak było u mnie - powietrze za szybko wlatywało, wystarczyło założyć kolanko na wlot. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janksz Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Maximus. W Twoim samochodzie nalezy odwrócic czerpnię powietrza, /tę ktora chwyta powietrze z grila do filtra/, otworem do wewnątrz. Monter gazu sam powinien o tym wiedziec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2007 Monter gazu pewnie nie jest taki głupi jak wszyscy myślicie. To nie IIgen. i podmuch powietrza tak łatwo tego nie zdusi. Ten trop może być fałszywy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximus Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Niestety gaśnie nawet na postoju . W sobotę problem nie został rozwiązany. Stwierdzili tylko że jak włączą klimę jest w porządku co również okazało sie nie prawdą następna wizyta w piątek. Popytałem po znajomych innych mechanikach - wg nich nieprawidłowo podpięli się do instalacji elektrycznej lub sądy lambda zamiast sprawdzić dobrze gdzie - zrobili na chybił trafił i takie są objawy. Musze niestety czymś dojeżdżać do pracy ale w przyszły piątek zostawiam im samochód do skutku nawet na sobotę. Jak mi nie zrobią jadę do dobrego elektromechanika ale rachunek to im wystawię. W sumie zaczynam być lekko zdenerwowany :evil: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2007 Sonda lambda na 100% nie jest główną przyczyną problemów. IVgen. po prostu nie kożysta ze wskazań sondy. Podpina się ją wyłącznie aby mieć wizualizację składu mieszanki podczas ustawiania i kalibracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximus Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Mam pytanko Lewy - a może ktoś inny będzie wiedział Kumpel pytał jakiegoś znawcę (czy tacy istnieją - pytanie retoryczne) - i ten zaczął mu opowiadać że te spadające obroty to ze względu na zabrudzony teraz jest problem bo nie potrafił mi dobrze wyjaśnić: silniczek, układ czy coś co odpowiada w instalacji gazowej sekwencji za powietrze - no i jak pojadę do mechanika nie chciałbym wyjść na idiotę - macie może jakiś pomysł co to ? Mówił też że jeżeli to jest przyczyną - wówczas może być odwrotny i obroty zamiast spadać na jałowym rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lewy Opublikowano 16 Kwietnia 2007 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2007 W instalacji gazowej nic nie odpowiada za powietrze. IV gen. pobiera tylko sygnały z wtryskiwaczy benzynowych (moment rozpoczęcia i czas trwania). W komputerze instalacji jest zapisana mapa wtrysku (ta powstała po kalibracji). Jest to nic innego jak wykres mnożnika. Mnożnik to wartość o jaką instalacja mnoży czas wtrysku benzyny. Oczywiście jest on różny dla różnych obrotów. Zwykle na jałowym zawiera sie w przedziale 1,1-1,4 i spada do ok. 1 dla wysokich obrotów. Instalacja zatem sprawdza czas wtrysku benzyny (z pierwszego cylindra) mnoży zgodnie z mapą i juz ma czas otwarcia wtryskiwacza gazowego. To tak w skrócie. Proste, nie? Całą resztę wykonuje komputer benzynowy i tylko jemu potrzebne są wszelkie czujniki, sondy itp. Instalacja czeka na gotowca Jeśli mechnik coś mówi o silniczku i obrotach jałowych to pewnie chodzi mu po głowie silniczek krokowy. Jeśli na benzynie problemów nie ma to raczej chłopina juz strzela w ciemno :D To są twoje pieniądze, twój samochód i stracony czas. Daj instalatorowi jakiś czas na całkowite rozwiązanie problemu, a jak mu się nie uda to niech to demontuje i oddaje kasę. W imię czego masz się z tym męczyć i to jeszcze nie za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximus Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2007 Dzięki i wcale nie myślę postąpić inaczej niż napisałeś w ostatnim akapicie 8-) [ Dodano: 2007-04-21, 20:23 ] W piątek oddałem samochód do mechaników(gazowników). Oddali mi w sobotę i jakby nie ten sam samochód . Problem na wolnych obrotach stwarzał termostat (twierdzili że reduktor dostawał nieprawidłowe informacje i dlatego gał silnik na luzie) - dzisiaj zrobiłem 50 km z tego 20 po mieście ani razu nie zgasł. - chodzi jak na benzynie a i nawet lepiej niż poprzednio na benzynie - objawy wcześniejsze to samochód strasznie głośno chodził przy obrotach powyżej 3000 czy na benzynie czy na gazie - ogólnie jestem zadowolony wymienili mi też klocki hamulcowe teraz nic nie piszczy ale zapomnieli o pasku klinowym także czeka mnie jeszcze jedna wizyta u nich :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shrek_23_ Opublikowano 20 Maja 2007 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2007 A Dlaczego odradzacie instalacje LPIGAZ ?? kurde właśnie w poniedziałek założyłem :/ ale jak narazie tydzień czasu jakieś 500 km zrobione i chodzi świetnie odpukać w niemalowane. [ Dodano: 2007-05-21, 09:01 ] Eeeee Maximus, z tego co piszesz to dość dużo jeździsz także nie zaastanawiaj się tylko zakładaj instalkę, tylko nie ELPIGAZ. Dlaczego nie ELPIGAZ ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebaczaj Opublikowano 22 Czerwca 2007 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2007 Problem na wolnych obrotach stwarzał termostat (twierdzili że reduktor dostawał nieprawidłowe informacje i dlatego gał silnik na luzie) Czy chodzi o termostat czy czujnik temperatury, bo termostat nie jest nigdzie podłanczany. Pytam bo zakładam sekwencję BRC w następny piątek i się właśnie dokształcam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maximus Opublikowano 23 Czerwca 2007 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2007 Twierdzili że termostat i po wymianie wskazówka chodzi wokół 3 kreski a nie tak jak wcześniej zatrzymywała się przy drugiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ricardo24 Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Witam! Parę dni temu skusiłem sie i oddałem swoja Meganke clasic do warsztatu, aby zzałozono mi instalacje gazową!!! Wybrałem inst sekwencyjną Stag 300. Butla w kole zapasowym o pojemmności 42l. Powiem szczerze , jak narazie to nie widze roznicy w mocy!!! bynajmniej ja tego nie widze, auto jak narazie spisuje się dobrze! co do spalania to jescze nie wiem , zatankowałem do pełna butle-weszło 37 litrów gazu! i teraz zobaczymy jak to wyjeżdze! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martini26 Opublikowano 7 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2007 Ja 2 dni temu odebralem swojego z warsztatu po przerobce na gaz - jednopunkt BINGO + LOVATO i na dzien dzisiejszy jestem bardzo zadowolony z tej decyzji - 1650zl za wszystko dalem w tym zbiornik 42l w kole (weszlo mi 39l - i jezdze do rezerwy, licze na to ze przejade na tym ponad 400km - zobaczymy) Poza tym nie czuje narazie zadnej roznicy w jezdzie, przelacza sie na gaz przy okolo 2500 obrotach, plynnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ricardo24 Opublikowano 12 Lipca 2007 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2007 Witam ! juz wiem!!!! zrobiłem 400 km na 35 litrach gazu!!!!!!!! a więc wydajue mi się , że nie jest żłe!!!! początkowo miałem zleustawiona temp. przełańczania się z Pb na lpg. za szybko sie przełaczało i silnik miął tendencje do gaszenia, ale byłem w warsztacie- serwisant podłoczył do kompa i zmienił i jest oki!!!! teraz przełancza mi się po przejechaniu mniej wiecej 1-1,5km. i wszystko jest oki!!!! jak narazie jestem zadowolony!!! ale wydaje mi sie ze chyba autko jest minimalnie słabsze-Mam Stag 300. a jak wasze rozpoznania???????? [ Dodano: 2007-08-08, 11:02 ] Jestem zadowolony z instalacji!!!! byłem niedawno na wczasach nad morzem! zrobiłem w sumie 1400km, spaliłem 4,5 butli gazu!!! a powiem jeszcze zy byłem w szoku , moja renówka załadowana jak niewiemi i 3osoby pokazała 190km/h. także jest dobrze ,chyba spadku mocy nie ma!!! pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi