mariusz_d Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 (edytowane) Witam Użyłem opcji szukaj ale nie znalazłem podobnej sytuacji. Samochód Megane I Ph 1 1996, 1,6 benzyna 8v 75 KM, LPG II gen. W czerwcu jechałem do pracy. W pewnej chwili jakby mi ktoś wyjął część silnika, słabiutko, szarpie i kicha w dolot. Przełączyłem na benzynę - to samo. Zjechałem na parking. Wykręciłem świece - świeca na 4 cylindrze zawalona nagarem. Wyczyściłem świecę. Ruszyłem, na gazie kicha w dolot, na benzynie jakoś jedzie ale słabo. Po ok 20 km przełączyłem na gaz i już nie kicha ale dalej słabo. Wymieniłem świece i przewody. Na gazie jest OK. Na benzynie szarpie. Tzn. na niskich obrotach mocno na wyższych coraz słabiej ale nie ma mocy. Wlałem do benzyny jakiegoś specyfiku do czyszczenia wtrysków ale nie pomogło. Chociaż pewnego dnia miałem wrażenie, ze na benzynie było normalnie. Ale to tylko chwilowe. Dodam, że jeżdżę codziennie ok 150 km. Zapalam na benzynie, ruszam i przełączam na gaz jak wskazówka temperatury zaczyna iść do góry. Mam też dorobione odcięcie pompy paliwa (dołożony dodatkowy przekaźnik pompy sterowany napięciem z zaworu LPG). Pali mi ok 8 l LPG / 100 km. Teraz została mi tylko opcja padniętego wtryskiwacza lub sterowania nim. Dobrze kombinuję? Jeżeli tak to czy ciężko jest zdemontować listwę z wtryskiwaczami i sprawdzić jak wtryskiwacze rozpylają benzynę? Edytowane 21 Października 2013 przez mariusz_d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pasek Opublikowano 21 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2013 Ja bym stawiał na cewki a nie na wtrysk P.S. Wszystko jest już opisane tylko użyć szukajki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Listopada 2013 (edytowane) Jednak cewka. Wymieniłem szwankującą i jest o niebo lepiej. Jeszcze zostały dwa małe felery: 1. na benzynie dalej delikatnie szarpie wyczuwalne jest to na 3 biegu i wyższych (na niskich obrotach), 2. Na LPG jak jadę na niskich obrotach i trochę gwałtowniej rozpędzam samochód to najpierw lekko przyspiesza, potem szarpnie (1 raz), czasem kichnie w kolektor i idzie. AD 2. - silnik krokowy do wyczyszczenia? AD 1 - nie mam pomysłu - ma ktoś? PZDR Mariusz Edytowane 14 Listopada 2013 przez mariusz_d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maniak27 Opublikowano 16 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2013 (edytowane) Wymień drugą cewke. U mnie cewki poleciały jak miałm uszkodzone przewody. Wymieniłem jedną, bylo lepiej ale nie do końca, potem drugą kupiłem na szrocie i nareszcie megane jeździ jak dawniej. Ja zpłaciłem 30zl za cewke na szrocie w Lublinie. Aha - silnik krokowy jest tylko i wyłącznie od biegu jałowego. Edytowane 16 Listopada 2013 przez maniak27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mariusz_d Opublikowano 15 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2014 (edytowane) Temat ogarnięty. Mała uwaga do wyznawców wymiany cewek - pisałem, że na LPG jest ok. Wymieniłem listwę wtryskową - nie pomogło. Sprawdziłem jak pracują cylindry (zdejmując przewody) - LPG pracują wszystkie cztery na benzynie 1 nie pracuje 1. No to emulator wtryskiwaczy - popalone ścieżki, zaśniedziała wtyczka. Musiał złapać wilgoci. Lutownica w dłoń, parę kawałków cienkiego przewodu i...... Chodzi ładnie na 4 cylindrach na benzynie. Zrobię zdjęcia i wstawię. PZDR Mariusz Dodano: 15 wrz 2014 - 08:22 ciach... Aha - silnik krokowy jest tylko i wyłącznie od biegu jałowego. Nie, nie i jeszcze raz nie. Silnik krokowy w powszechnym mniemaniu jest od biegu jałowego - nieprawda. Jego wpływ jest zauważalny jeszcze do ok 30%-40% uchylenia przepustnicy. W razie potrzeby dodaje lub zmniejsza ilość powietrza dochodzącego do silnika niezależnie od położenia przepustnicy. PZDR Mariusz Edytowane 15 Września 2014 przez mariusz_d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi