ja74687 Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Witam wszystkich :D Mam problem z moją meganką a mianowicie podłączyłem ją pod DDT2000 i wyskoczyły mi błędy $1803, $1816, $1826. Te dwa ostatnie to są bodajże od świec żarowych ale z odpalaniem nie mam żadnych problemów pali odrazu już sam się pogubiłem co z tym zrobić a ten błąd 1803 to nie zabardzo wiem co to jest :) Objawy są takie że po odpaleniu obroty mi falują z mocą problemów nie zauważyłem tylko te obroty falują (tak już mam od zakupu) :) Załączam też link z programu może wy coś z tego wyczytacie: devices with Failures 2013-10-23 21-12-04.htm Mam nadzieję że ktoś z was mi pomoże bo już sam nie wiem co z tym zrobić :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 23 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 Czujnik ciśnienia doladowania do sprawdzenia lub uwalony czujnik ciśnienia atmosferycznego gdzieś na ECU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja74687 Opublikowano 23 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Października 2013 A jak można je sprawdzić :D I co z pozostałymi błędami od świec ?? :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Co do świec to któraś może być już spalona dlatego pojawia się ten błąd (ewentualnie może przekaźnik świec żarowych się uwalił). Co do czujników ciśnienia to ciśneinie doładowania można podmienić i sprawdzić. Czujnik ciśnienia na ECU tylko można przelutować. A jak podgląd wartości na żywo w DDT? Coś się zmienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja74687 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Tego nie sprawdziłem :!: A jest może jakiś manual jak przelutować ten czujnik na ECU ?? :) Bo widziałem na google ale do tdi i jak zorebrałem u siebie kompa to nic tam takiego nie było :) A czujnik ciśnienia podmienię jak do kumpla pojadę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Zobacz co pokazuje Ci w "Controle moteur be" podgląd parametrów na żywo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja74687 Opublikowano 24 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 Siemanko :!: dexterpl wielkie dzięki w ogóle za zainteresowanie i pomoc :) oto co mi wyszło jak podłączyłem to ciśnienie doładowania pokazało mi 1000 a atmosferycznego 750 a po włączeiu silnika wyszło to: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 24 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2013 (edytowane) 750 hPa to stanowczo za mało, takie ciśnienia osiaga sie na poziomie ok 2500m. Sprawa będzie skomplikowana, wiem że kiedyś ktoś bawił się w przelutowanie czujnika na ECU na forum Laguny.Można podmienić ECU ale immobilizer i inne pierdoly (no i koszt). Sprawdź to u ciebie sytuacja będzie podobna: http://forum.vw-passat.pl/threads/47887-Wymiana-czujnika-cisnienia-atmosferycznego Podskocz może do jakiegoś mądrego elektronika z Clipem. Zobaczymy co doradzi. OK http://www.matrasport.dk/Cars/Espace/vault/JE/NT3919A.pdf strona 13B-75 twój błąd 1803 to DF075 "DIESEL INJECTION Fault finding - Interpretation of Faults 13B 13B-75 EDC15C3 Program N°: CB Vdiag N°: 08 DF075 PRESENT ATMOSPHERIC PRESSURE SENSOR DEF : Stored fault 1.DEF: Internal electronic fault DEF 1.DEF NOTES Priorities in dealing with a number of faults: Apply the interpretation of fault DF091 Sensor feed voltage n°1first if it is present or stored. The atmospheric pressure sensor is inside the engine management computer, and no repairs are possible. Simply check that theengine management computer air inlet is not blocked. If the fault is present, contact the Techline." Jedyne co możesz zrobić to sprawdzić czy wlot powietrza nie jest zapchany - filtr niedrożny. Każda inna wentualność wiąże się z kosztami. Jedyna nadzieja w dobrym elektryku samochodowym i jego doświadczeniu. Edytowane 29 Października 2013 przez Prezes Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja74687 Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Problem rozwiązałem, a mianowicie: padł mi ten czujnik ciśnienia atmosferycznego, podłamałem się trochę bo myślałem że kupię jakiś inny ECU podłącze i będzie git a tu jednak trzbea i z immo kombinować :!: Podłamany zokręciłem ten komputer, wszystko było czyściutkę, lecz miałem sprężone powietrze i postanowiłem ten czujnik porządnie przedmuchać ( niezależało mi czy go uszkodzę czy nie bo i tak nie działał :) ) i po podłączeniu ku pojemu zdziwieniu czujnik zaczął działać :) Nie mogłem uwieżyć dosłownie ale skasowałem błędy (zostały mi tylko od świec, ale myślę że wymiana pomoże) zobaczyłem pomiar i teraz czujnik pokazuje 1003 hPa czyli prawiłowo :) Odrazu silnik pracuje równiej nie falują mi teraz obroty. Wiec polecam każdemu kto ma uszkodzony czujnik zaryzykować nic nie stracicie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Gratuluję udanej próby czyszczenia i odwagi. W nagrodę należy się piwo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja74687 Opublikowano 26 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 (edytowane) Siemka dzisiaj na trasie pokazał mi się kolejny problem :!: A mianowicie kiedy zaczynam rozpędzać samochód to przy wyższych obrotach wyskakuje mi kontrolka od świec i świeci dopuki dopóki przyspieszam, kiedy osiągnę już stałą prędkość ok 100km/h to po kilku sekundach kontrolka gaśnie. Kiedy zapali mi się kontrolka to samochód nagle traci moc ledwo co wbija się w obroty. :) Jak widać na moich screenach to czujnik doładowania wskazuje na wyłączonym silku (po kilku godz. postoju) prawidłowe ciśnienie, to raczej czujnik jest sprawny. Więc może macie pomysł w czym tkwi problem :) Dodam jeszcze, że problem pokazał się po naprawieniu czujnika ciśnienia atmosferycznego, czy to ma jakiś wpływ :) Przyznam, że to mało przyjemne jest bo jak np.: wyprzedzam inny pojazd i nagle braknie mi mocy (+ zapalona kontrolka) to muszę się chować bo nie ma jak wyprzedzić :) Edytowane 26 Października 2013 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczor83 Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Wyczyść zawór EGR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Oczywiście wyczyść EGR ale nie podłączaj wtyczki od niego. W ten sposób zaślepisz zawór i nie będziesz miał wiecej z nim problemów. Komputer nie pokaże błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ja74687 Opublikowano 28 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 siemka wyczyściełm i najpierw podłączyłem zawór, lecz niestety nic to nie dało, po zabiegu pokazał mi się błąd P1814 (czy on oznacza że padł całkiem EGR ?). Lecz jak odłączyłem go i wykasowałem błąd to jest tak jak dexterpl napisał, żadnych problemów nie ma już Dodano: 28 paź 2013 - 19:41 Witam mam pytanie (może głupie, ale to mój pierwszy diesel): Czy w moim silniku jest jakaś przepustnica czy nie ma nic takiego ?? Pytam bo jeżeli by była to bym sobie ją przeczyścił :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dexterpl Opublikowano 28 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2013 Nie ma, komputerk steruje dawka paliwa na podstawie położenia pedału gazu, turbo dorzuca tyle powietrza ile potrzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi