Skocz do zawartości

Dławienie silnika przy większych prędkościach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Niedawno zauważyłem dziwną przypadłość. Po założeniu instalacji LPG i przejechaniu 1500 km auto strasznie słabło i nie równo pracowało, okazało się że padły mi 2 cewki. Po wymianie cewek silnik chodzi wręcz idealnie, lecz jest jedno ale. Ostatnio wybrałem się w dłuższą trasę i na autostradzie przy wyższych prędkościach od czasu do czasu silnik się dławi... co najlepsze problem ten nie występuje na co dzień w jeździe po mieście. Miał ktoś taką przypadłość ? Czy mogą być winne świece zapłonowe ? Planuje wymienić ale nie wiem czy w tym tkwi problem.

Masz źle ustawiony gaz- prawdopodobnie za bogato, przez to renówka najczęściej "kicha na gazie". W dodatku taka bogata mieszanka lpg-powietrze ma dużo wyższy opór niż "normalna"/stechiometryczna mieszanka lpg-powietrze/benzyna-powietrze- przez to padły cewki (być może pośrednio przez kiepskie świece, które nie potrafiły "strzelić" jak trzeba. Niech Ci to ktoś normalnie ustawi na korekty obd i najlepiej afr, bo na wyższych obrotach jest sporą zagadką co się dzieje z mieszanką, bez sprawdzenia zewnętrzną sondą.

• 4 tygodnie później...

Dzięki wielkie za radę, mam trochę urlopu od przyszłego tygodnia tak więc podjadę do gazownika, niech ustawią, w końcu gaz dopiero co założony, na gwarancji ;) Myślę że stąd też problem że na trasie pali tyle co w mieście :)

Dodano: 10 gru 2013 - 12:34

Auto po wizycie u gazownika... po kalibracji... mapa ustawiona za bogato na wysokich obrotach. Myślałem że po problemie, lecz niestety w trasie przypadłość dalej się pojawia, co najgorsze dzieje się tak również na benzynie. Świece wymienione, więc nie tu tkwi problem. Ma ktoś jakiś pomysł ?

Instalacji na wysokich obrotach nie skorygujesz według mapy, bo ona pokazuje bzdury.

Ja tam myślę, że po prostu u Ciebie siedzi 1 lambda i to jest cały problem, może jeszcze działa, ale jest leniwa i w tym sęk. Równie dobrze może reduktor podawać gaz podciśnieniem lub któryś z wtrysków gazowych puszczać i też będzie taki efekt.

Kune, raczej sekwencja, przepisy zabraniają montażu 2 generacji aktualnie do takiego silnika.

Edytowane przez Marek_07

• 2 miesiące temu...

Instalacja jak najbardziej sekwencja, dzięki za rady, coś muszę z tym w końcu zrobić bo na trasie strasznie denerwujące, choć w mieście nie odczuwalne. Myślę że to nie problem reduktora ani wtrysków, bo tak jak napisałem problem pojawia się również na benzynie.

Dodano: 14 lut 2014 - 17:56

Znacie jakiś dobry warsztat, godny polecenia, gdzie mogli by mi zdiagnozować ten problem ?