Przemek2175 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Witam , jestem nowy wiec wybaczcie błedy . Otóż jakiś miesiąc temu zakupiłem Renault Megane z 1997r , silnik to 8 zaworowe 1.4 75KM i posiada zwykłą instalacje gazową. Moja Megane ciężko pali na zimnym silniku , gdy z rana wysiadam to trzeba długo kręcić żeby załapała , na ciepłym od razu odpala , a jeśli przejade sie kawałek np 5 km to nie chce wcale odpaliś i trzeba z popychu :) a na benzynie to już całkiem samochód wolno łapie obroty a dopiero od jakiś 3500 ładnie przyspisza i odpalać też trzeba z popychu . Wymieniłem przewody na nowe i świece ,wszystkie filtry,rozrząd sprawdzałem pompkę paliwa i jest ok , zawory też ustawiłem . byłem u mechanika i powiedział mi że to może być wtryskiwacz lub komputer sterujący bo wtryskiwacz ma za małą tawke paliwa . Obecnie czekam na zamówiony wtryskiwacz po przejechaniu ok 500m pojawia sie kontrolka 11 diagnostyczna elektronicznego systemu sterowania , Prosze powiedzcie co to może być bo sam już nie wiem B) Dodam jeszcze że nigdzie nie znalazłem kąkretnej odpowiedzi :) prosze o pomoc Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.7 - logika wypowiedzi Aston76 Edytowane 2 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Kolego już raz założyłeś ten sam temat. Przemo go zamknął. Po co przepisywać jeszcze raz to samo co na forum jest już opisane. Do sprawdzenia masz po kolei i ewentualnej wymiany: -czujnik położenia wału -świece -przewody WN -czujnik temperatury silnika -sonda Lambda -cewki zapłonowe Użyj opcji szukaj. Możesz także zapytać się wujka google o ten problem. I przede wszystkim podłączyć auto pod clipa :) B) :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unbcio345 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Witam. Też jestem nowy ale wydaje mi się że możesz mieć problem z sondą lambda skoro odpalasz na benzynie a jeździsz na gazie i powyżej 3500 ma kopa to jak u mnie, więc radziłbym podjechać na komputerek i zobaczyć błędy i ewentualnie skasowac. U mnie średnio raz na pół roku pojawia się błąd sondy kasuję i jest ok, a związane jest to z jazdą na gazie i wtedy komp głupieje od odczytu danych z sondy przy jeździe na gazie. Takie mam przypuszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rixon87 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 Mam identyczne auto z gazem i tak co do sondy lambdy to miałem okres parę miechów jeździłem bez sondy a auto kupiłem z odpiętą sondą i z paleniem nie miałem problemu obecnie posiadam. Co do palenie to sprawdź w jakim stanie masz akumulator bo możliwe że nie daje rady i dlatego ci słabo pali rano proponuje ci rano podpiąć 2 aku jak by był padnięty i sprawdź jak zapali na 2 akumulatorach co do problemu z paleniem na ciepłym silniku to stawiał bym na czujnik temperatury silnika miałem tak w clio też po paru km nie chciał zapalić. A co do zbierania się powyżej 3500 to może być różnie albo przewody , świece, przestawiony rozrząd o 1 ząbek ,źle wyregulowany gaz. Mam jeszcze 1 pytanko do jakiej prędkości rozpędza ci się autko bo mi jak miałem przestawiony rozrząd o 1 ząbek to się nie zbierał a wyciągał 130 jakieś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek2175 Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) Autkiem jechałem już 150 i jeszcze by spokojnie poszło ale nie mam zamiaru go katować , i jak odepne sąde lambda to nic sie nie stanie ? wszystkie czujniki są ok i dziś rano za 1 miał problemy z paleniem a za resztą już elegancko od pierwszego :) Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.7 - logika wypowiedzi, ortografia. Aston76 Kolego Przemek2175 nowe zdania zaczynamy z dużej litery. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rixon87 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 (edytowane) Co do sondy to nic się nie stanie tylko spalanie może wzrosnąć ale ja jeździłem bez sondy parę miechów i różnicy nie zauważyłem w spalaniu a silnik mam identyczny co ty. Co do czujników skąd wiesz że są ok możliwe, że 1 pada i raz działa a raz nie i stąd masz problemy z odpaleniem po paru km na ciepłym silniku. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek2175 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 Wiem bo wymieniałem czujniki i dalej jest to samo , i na benzynie jak się pali i dopali to tak jakby by się dławiła jak się doda gazu i gaśnie trzeba troche poruszać przepustnicą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rixon87 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 A kiedy ostatnio tankowałeś benzyne i ile masz jej w baku bo kumpel miał taki przypadek że jeździł na nicałej 1/4 baku nie tankował z 6 miechów i miał podobne objawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Przemek2175 Opublikowano 3 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2014 No właśnie ostatnio nalałem benzyny za 100 zł i tak jak by jej sie polepszyło ale znowu jest to samo no i uznałem że to nie przez to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi