Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

nie odpala - Renault megane 1 1.4 1997r

Rekomendowane odpowiedzi

Skąd jesteś (miejscowość/region): kraków

Posiadane auto: renault megane 1997

Piwa: 0/0

Wysłany: 09 Sty 2014 17:08

Temat postu:

Megane 1997r Nie odpala

Witam. Mam taki problem z moją megi 1997 1.4 eco Nie chce odpalać a jak już długo kręcę to zaczyna powoli łapać ale nie odpala. Po paru razach jak dodaje gazu zaczyna łapać i po czasie odpala ale jak jadę to muszę mu strasznie na początku cisnąc gazu bo cały czas traci obroty i zaczyna gasnąć jakby był zalany. Po przejechaniu dłuższego odcinka i zatrzymania samochodu , jak odpalę ponownie to już wszystko działa normalnie . a Po paru dniach przerwy bo rzadko jeżdżę sytuacja się powtarza , a dzisiaj juz wo gule nie chce odpalić. Sprawdziłem świece i pompę paliwa przy baku i wyglądają jakby działały . Bardzo proszę o odpowiedz jak się komuś to trafiło.

Edytowane przez P_r_z_e_m_o

Dzięki. lewłasnie oto chodzi że wszystko jest ok. Dzisiaj poszedłem do samochodu a wczoraj wogule niechciał odpalic az rozładowałem cały akumulator, a dzisiaj nic nie ruszłem i odpalił za pierszym razem , raz zakręcił i chodzi jak nowy, wiec paliwo dochodzi, swiece daja iskre wyglada jakby wszystko było dobre

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.7 - ortografia i logika wypowiedzi

P_r_z_e_m_o

• 2 tygodnie później...

Witam. Po przeczyszczeniu świec już nie ma tego problemu z gaśnięciem silnika, chodzi jak inny samochód. Ale niestety palił bez żadnych problemów dopuki nie zaczeło padać. Dzisiaj prubowałem odpalic i dzieje sie tak jak wcześnij , po jakimś czasie niby zaczyna łapać ale jeszcze nie odpala , po trzech próbach po okolo 30 sekundach kręcenia znowu zaczyna łapać jak dodaje gazu i wreszcie odpala . Juz niewiem co się z nim dzieje , Patrzylem na kable ale nie widze zeby było jakieś przebicie iskry.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.7 - ortografia i logika wypowiedzi

P_r_z_e_m_o

Zacznij od tego co najtańsze. Ja wymieniałem kable co 2-3 lata.

Zapomniałem, spróbuj jeszcze wyczyścić czujnik położenia wału, popraw styki w wtyczce. Z niego jest podawany sygnał o położeniu wału, a ECU steruje zapłonem na podstawie tych informacji.

Zmierz rezystancję czujnika, niestety nie pamiętam jaka ma być, odpowiednie wartości znajdziesz w Sam naprawiam lub serwisówkach.