Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Megane - problem z elektryką.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po powrocie do domu wsiadłem do megany i spotkała mnie niemiła niespodzianka, przekręcam kluczyk i nic się nie dzieje, zero jakiejkolwiek reakcji- kontrolki się nie świecą, silnik nie kręci. Akumulator sprawny, centralny działa (nie jest seryjny), podświetlenie na suficie i w bagażniku jest, światła postojowe?- są. Przepatrzyłem bezpieczniki- wszystkie sprawne. Podejrzewam uszkodzoną stacyjkę ale nie jestem do końca pewien. Szukałem na forum, znalazłem jeden temat ale niestety bez rozwiązania. Spotkał się ktoś z takim problemem? Dzięki za odpowiedzi.

Tak jak pisałem- bezpieczniki sprawne nawet te pod maska, jakie mogłem to sprawdziłem. Klemy zaciśnięte jak trzeba, napięcie na akumulatorze 12,6 V. Wątpię, że to wina złego połączenia z masą ponieważ prąd dochodzi do centralnego, świateł i oświetlenia w samochodzie. Stacyjka wcześniej nie odbijała i to przez długi czas ~4 lata lub więcej. Możliwe, że teraz całkiem padła? Wiem, że się tego uczepiłem ale nie widzę innego rozwiązania tego problem na tą chwile. Jeżeli bezpieczniki są sprawne, napięcie jest, prąd dochodzi do innych miejsc a po przekręceniu do zapłonu nic się nie dzieje, żadna kontrolka nie świeci to chyba tutaj leży problem.

Ewidentnie brak zasilania . A to że bezpieczniki są całe to nie znaczy zasilanie jest za bezpiecznikami. Sprawdź dokładnie puchę bezpieczników głównych pod maską możesz jeszcze spiąć stacyjkę na krótko .

• +1 1

No to zostaje mi zabawa z zasilaniem, akurat w dziś zaczęło padać. No nic, dzięki za odpowiedzi. Zacznę działać za chwilę i może akurat się uda coś zdziałać.

Już się uporałem z tym. Tak jak pisałeś problem przy bezpiecznikach pod maską, puknąłem parę razy i załapało. Dzięki za zainteresowanie i pomoc.

Edytowane przez majer848

majer848 weź to rozbierz i dokładnie oczyść środkami do odrdzewiania i nieodsiedziana bo gdzieś pojedziesz i znów będziesz miał powtórkę zabawy a uwierz, że takie zaniedbanie lubi się zemścić i to konkretnie.

audikom skrzynka NAJważnijszymi bezpiecznikami koło akumulatora pod czarną skrzyneczką.

Nic takiego nie widziałem.

Uściślijmy Scenic 97r 1.6 bg automat , klima , określiłem dokładnie typ i wypos. bo coś z tego może być ważne .

Akumulator pod siedzeniem pasażera , przykryty siwą , plastikową osłoną .

Ściągałem osłonę oglądałem aku. z każdej strony i nic nie znalazłem.

Z tyłu za aku. w podłodze jest komora przykryta deklem na spinki , lecz w środku jest tylko dwu żyłowy kabelek ze złączką nie wiadomo gdzie i skąd idący .

Jak widziałeś te bezp. do może podaj dokładnie ( z prawej , lewej ) gdzie je znajdę bo na razie nic nie dojrzałem .

W tej puszcze obok akumulatora nie ma nic.

Jeżeli chodzi o Scenica to u mnie był bezpiecznik w tej puszce - 30A. Dodatkowe bezpieczniki miałem na podszybiu. Raz jak spalił się bezpicznik to połowa elektryki nie działała :bash:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!