Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Co oznaczają zera ?

Rekomendowane odpowiedzi

Co oznaczaja zera przy napisie oil na liczniku. Dowiedzialem sie ze zera znikaja z czasem a okreslaja one czas do wymiany oleju. Lecz u mnie wyglada to tak ze co odpalenie to liczba zer jest inna raz 4 raz jedno raz napis mryga a auto od ostatniej wymiany oleju zrobilo jakies 4 tys km. Prosze o jakas podpowiedz.

Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki - damiar

Edytowane przez damiar

Zera określają poziom oleju w silniku ,inaczej będzie to wyglądało przy pierwszym odpaleniu silnjka ,a inaczej przy ponownym włączeniu silnika (olej jest rozprowadzony po całej magistrali smarowania).Samochód musi stać na prostej powierzchni wtedy przy pełnym zalaniu silnika ( zgodnie z pojemnością ok 5l.)bedą wszystkie "zera" widoczne miarę zużycia oleju z zera robi się kreska.Jest to przybliżony poziom oleju ,bo najlepiej to sprawdzić na miarce przy odpowiednim ustawieniu samochodu i nie odrazu po wyłączeniu silnika.

To nie "0" tylko graficzne oznaczenie orientacyjnego poziomu oleju i nie ma nic wspólnego z czasokresem pozostałym do wymiany.

Jak masz cztery - najczęściej po dłuższym postoju to znaczy , że poziom oleju OK, mniejsza niż cztery ilość pojawia się w dwóch sytuacjach:

1. po uruchomieniu silnika po niedługiej przerwie - olej nie zdążył spłynąć do miski olejowej;

2. obniżający się poziom oleju w wyniku nieszczelności zewnętrznej bądź wewnętrznej układu smarowania - im mniej "0" tym gorzej naturalnie odczyty po długich przerwach tak by silnik ostygł a olej ile tylko go zostało zdążył spłynąć jak to napisałem w pkt.1

Dodano: 16 lut 2014 - 21:49

UPS, pisałem, pisałem a w międzyczasie pit-men wyjaśnił co i jak...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!