Skocz do zawartości

Na co zwrócić uwagę przy kupnie 1.9 Dci. proszę o pomoc.

Qba88

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po kilku ładnych latach nieobecności tutaj:) W związku z powiększeniem się rodziny no i tym że do dzisiejszego dnia łezka w oku się kręci wspominając moją renatkę postanowiłem zmienić amerykańskie g...o. "stara miłość nie rdzewieje" jak to się mówi wiec wybór padł na Scenica:) Trafiła mi się opcja zamiany na model z 2004r. Z silnikiem 1.9 dci 120km. Niestety nie mam doświadczenia z dieslami i nigdy diesla nie posiadałem z tąd prośba o pomoc... Na co zwricić uwage? Jak te silniki się sprawuja? Jaka jest ich awaryjność itd.... Liczę na waszą pomoc:) a zarazem cieszę się z powrotu tutaj no i oczywiscie do marki. Pozdrooo

Silnik fajny dopóki się nie zepsuje, (co niestety zdarza się i czasem są to na prawdę poważne awarie) jest cichy i całkiem dynamiczny. Olej trzeba zmieniać nie co 30, ale co 10 max. 15 tyś. Poza tym to opinii będzie tyle ilu użytkowników, ale generalnie jest to mocno ryzykowny wybór. Przeszukaj forum to znajdziesz dużo informacji.

• +1 1

A negatywne opinie płyną od osób które nie posiadają dCi lub posiadają wyeksploatowane auta serwisowane byle taniej.

Silnik bardzo dynamiczny i cichy. Denerwować może tylko turbo dziura(auto dynamicznie przyspiesza po włączeniu się turbo)

Każdy silnik się psuje jak się o niego nie dba. Na pewno jest droższy w utrzymaniu niż wolnossące benzyny ale za to nadrabia osiągami i zużyciem ON (w trasie przy prędkościach 160-180 / 7L/100

Generalnie trzeba zwrócić uwagę na to co w innych silnikach - w skrócie, jak jedzie i dynamicznie przyspiesza, nie kopci olejem i nie rzęzi jak stary traktor do jest GIT

• +1 1

Dzięki panowie, też mysle ze powiedzebie "jak dbasz tak masz" w samochodach szczególnie sie sprawdza, po jeDzie testowej musze przyznać ze jestem zaskoczony pozytywnie, przyspiesza fajnie, cichutko chodzi no i nie dymi. W polowie tyg. Mam dać odpowiedź. Puki co jestem na tak...

Edytowane przez aston76