Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich

Otóż mam problem i prosiłym was o pomoc. Podczas gdy dziś dolewałem olej do wspomagania zauważyłem że w zbiorniczku od płynu chłodzacego, tego płynu jest ledwo ledwo, poniżej minimum. Od pewnego czasu mam problem z temperaturą otóż wskazówka nie wskakuje wyżej niz do drugiej wskazówki przez co samochód się nie dogrzewa, szczególnie odczuwalne jest podczas włączania nawiewu. TEraz moje pytania:

1. czy jest możliwość że przez to zaniedbanie i brak odpowiedniej ilości płynu mógł się zepsuć termostat ?

2. w momencie gdy będzie konieczna jego wymiana to czy koniecznie muszę kupywać termostat wraz z obudową czy sam termostat ? Widziałem że jego koszt to 32 złote sam termostat zaś z obudową to około 100 złoty

3. Jaki płyn najlepiej do chłodnicy ?

Ad1) I tak i nie, ale raczej nie.

Ad2) To zależy czy obudowa jest rozbieralna czy nie. Nie znam dokładnie jak to jest u Ciebie, ale chyba na 95% wystarczy wymienić sam termostat. Koledzy na pewno mnie poprawią jeśli nie jest tak jak piszę ;)

Ad3) Każdy do chłodnic aluminiowych, wybór jest spory. Żeby nie przepisywać forum użyj <szukaj> ten temat się często przewija na forum, poczytaj.

Problem z niedogrzaniem silnika związany jest właśnie z brakiem płynu, uzupełnij płyn do wymaganej objętości i pojeździj, zobaczysz co się będzie działo. Możesz nawet nalać wody destylowanej, ale przed zimą dobrze było by płyn wymienić na nowy.

Bardziej martwi mnie dlaczego płyn "uciekł". Szukaj wycieków i obserwuj czy nie masz go w oleju, tzn poziom oleju może rosnąć.

Dziękuje za odpowiedź

Z tego co zauważyłem gdy zanurzyłem kawałek blaszki w zbiorniczku to widziałem że płyn jest ŻÓŁTY/ZŁOTY zaś mam w domu tylko petrygo. Czy mogę tak pomieszać te płyny ? Czytałem że w tych czasach OWSZEM MOŻNA ale się nie zaleca. No i jeszcze pytanie, mam po prostu dolać płyn zakręcić i jeżdzić ? Nie muszę najpierw dogrzewac silnika a pozniej dopiero jak sie wystudzi nalewać ? Bo czytałem dzisiaj rozne poradniki i opcji tyle ilu uzytkowników.

dodam że czasami jak stoje na światłach to temperatura normalnie podnosi się na środek ale jak ruszę to zaś spada do przedostatniej kreski.

Dodano: 08 maj 2014 - 20:02

Dolałem petrygo do zbiorniczka i wskazówka nadal jest na drugiej wskazówce gdzie powinna być na trzeciej.

Edytowane przez Notic