rivoN Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Witam, mam problem z prędkościomierzem. Jechałem przez miasto i nagle zaczął skakać i falować licznik, góra dół i z powrotem. W pewnym momencie opadł na 0 i od tamtej pory nie liczy prędkości i kilometrów. Wyjąłem wtyczkę z impulsatora - nie ma w niej napięcia. Na bezpieczniku 7,5A w skrzyneczce koło filtru powietrza, tej z przekaźnikami napięcie jest. Dodam, że mam inny, nowy impulsator z Valeo i na nim jest tak samo. Ostatnio przyuważyłem, że przy wskazówce od benzyny w liczniku, przytłumiło się podświetlenie, a na reszczie licznika jest ok, nie kręciłem nic "rozjaśniaczem". Rozebrałem też deskę, wyjąłem licznik, przedmuchałem kostki, wpiąłem na nowo i teraz padło podświetlenie ekranu z przebiegiem. Ma ktoś może pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 17 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2014 Podłącz inny licznik i zobacz czy jest to samo. Możliwe że silniczek padł albo ścieżki popaliło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rivoN Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Kurcze właśnie teraz po tym rozłożeniu deski i "przedmuchaniu" styków i podociskaniu, padło mi podświetlenie już połowy zegarów, kontrolki typu długie światła, przeciwmgielne działają, ale podświetlenie padło. Wczesniej napisałem, że nie działało podświetlenie tego małego wyświetlacza od kilometrów, a chwilowo dzisiaj działało jak jechałem do sklepu... Więc czas zawitać na jakiś szrot i sprawdzić inny licznik. @@ Napięcie we wtyczce odzyskałem, przy liczniku również jest. Jednak prędkości i kilometrów nie pokazuje nadal. Czujnik nowy z Valeo, jednak niepokoi mnie, że można nim obrócić tak o 30-45 stopni kiedy jest już włożony i sprawia to wrażenie, że nie wlazł do końca na swoje miejsce i ten mały trzpień nie styka w skrzyni. Połączono tematy. Witam użytkowników, zakładałem ostatnio temat o braku napięcia we wtyczce od impulsatora. Poradzono mi w tamtym wątku zmienić licznik, nic to nie dało. Obecnie napięcie już jest we wtyczce przy impulsatorze oraz przy liczniku, jednak jak na jednym jak i na drugim liczniku dalej nie działa prędkościomierz i dystansomierz. Wymieniłem impulsator, sprawdziłem cały przewód sygnałowy z informacją od prędkości - zdrów jak ryba, przy radiu nic nie grzebałem, przy skrzyni także. Czy ktoś z użytkowników ma jeszcze jakiś pomysł ? PS. sorry za nowy temat, ale tamten opadł na 'dno' i nikt już tam niestety nie zagląda, można go zamknąć. Kolego piszemy w jednym temacie a nie zakładamy kolejnych tematów o tym samym. Aston76 Edytowane 29 Lipca 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 29 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 Jak nie masz napięcia na wtyczce impulsatora szukaj problemu od ECU(lub w nim) do impulsatora. Innej opcji nie ma. PS Taki temat się "podbija" a nie zakłada nowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rivoN Opublikowano 29 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2014 (edytowane) Tyle że napisałem, że napięcie już jest... wszystko ok oprócz prędkości i przebytej drogi... @@@ Edit Byłem dzisiaj podpiąć się pod kompa. Dostałem oczywiście błąd: Sygnał prędkości, którego za cholerę nie szło skasować... wykluczyłem też problem ze skrzynią biegów, bo obracając trzpieniem od czujnika nic się nie działo z licznikiem metrów ani prędkości. Edytowane 30 Lipca 2014 przez rivoN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi