Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Brak napięcia we wtyczce od impulsatora.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z prędkościomierzem. Jechałem przez miasto i nagle zaczął skakać i falować licznik, góra dół i z powrotem. W pewnym momencie opadł na 0 i od tamtej pory nie liczy prędkości i kilometrów. Wyjąłem wtyczkę z impulsatora - nie ma w niej napięcia. Na bezpieczniku 7,5A w skrzyneczce koło filtru powietrza, tej z przekaźnikami napięcie jest. Dodam, że mam inny, nowy impulsator z Valeo i na nim jest tak samo.

Ostatnio przyuważyłem, że przy wskazówce od benzyny w liczniku, przytłumiło się podświetlenie, a na reszczie licznika jest ok, nie kręciłem nic "rozjaśniaczem". Rozebrałem też deskę, wyjąłem licznik, przedmuchałem kostki, wpiąłem na nowo i teraz padło podświetlenie ekranu z przebiegiem. Ma ktoś może pomysł ?

• 2 tygodnie później...

Kurcze właśnie teraz po tym rozłożeniu deski i "przedmuchaniu" styków i podociskaniu, padło mi podświetlenie już połowy zegarów, kontrolki typu długie światła, przeciwmgielne działają, ale podświetlenie padło. Wczesniej napisałem, że nie działało podświetlenie tego małego wyświetlacza od kilometrów, a chwilowo dzisiaj działało jak jechałem do sklepu... Więc czas zawitać na jakiś szrot i sprawdzić inny licznik.

@@ Napięcie we wtyczce odzyskałem, przy liczniku również jest. Jednak prędkości i kilometrów nie pokazuje nadal. Czujnik nowy z Valeo, jednak niepokoi mnie, że można nim obrócić tak o 30-45 stopni kiedy jest już włożony i sprawia to wrażenie, że nie wlazł do końca na swoje miejsce i ten mały trzpień nie styka w skrzyni.

Połączono tematy.

Witam użytkowników, zakładałem ostatnio temat o braku napięcia we wtyczce od impulsatora. Poradzono mi w tamtym wątku zmienić licznik, nic to nie dało. Obecnie napięcie już jest we wtyczce przy impulsatorze oraz przy liczniku, jednak jak na jednym jak i na drugim liczniku dalej nie działa prędkościomierz i dystansomierz. Wymieniłem impulsator, sprawdziłem cały przewód sygnałowy z informacją od prędkości - zdrów jak ryba, przy radiu nic nie grzebałem, przy skrzyni także. Czy ktoś z użytkowników ma jeszcze jakiś pomysł ?

PS. sorry za nowy temat, ale tamten opadł na 'dno' i nikt już tam niestety nie zagląda, można go zamknąć.

Kolego piszemy w jednym temacie a nie zakładamy kolejnych tematów o tym samym. Aston76

Edytowane przez aston76

Tyle że napisałem, że napięcie już jest... wszystko ok oprócz prędkości i przebytej drogi...

@@@ Edit

Byłem dzisiaj podpiąć się pod kompa. Dostałem oczywiście błąd: Sygnał prędkości, którego za cholerę nie szło skasować... wykluczyłem też problem ze skrzynią biegów, bo obracając trzpieniem od czujnika nic się nie działo z licznikiem metrów ani prędkości.

Edytowane przez rivoN