Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Prędkościomierz nie działa, grzebałem przy antenie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Kupiłem kilka dni temu samochód Megane I ph II z 1999 roku. Auto z silnikiem 1.4. Ma fabryczne radio. Ponieważ nie odbierało on stacji, postanowiłem popatrzeć czy to nie problem z anteną. Faktycznie tam przy dachu od środka wszystko było przerdzewiałe. Poczyściłem to ale niewiele to pomogło. Radio grało ale jak skręciłem całość to przestało. Niestety, po tej operacji przestał mi działać prędkościomierz. Nie wiem jak się zabrać za naprawę prędkościomierza. Czy ktoś może mi pomóc. Poczytałem wiele postów na ten temat tu na forum, ale nie mam nigdzie przy akumulatorze skrzynki bezpieczników. Jedyne bezpieczniki to w kabinie przy kierowcy.

U mnie akumulator jest na podszybiu, od strony pasażera.

Odłączenie anteny nie pomogło. Wyjęcie bezpiecznika od radia też nie. Sam już nie wiem gdzie szukać usterki, która może być banalna.

Dodano: 21 lip 2014 - 17:47

Przejżałem jeszcze raz forum i znalazłem instrukcję gdzie się znajduje ta skrzynka. Wyjąłem akumulator który zasłaniał do niej dostep. Rozebrałem obudowę i okazało się, że szary kabelek był przerwany tak jak to wcześniej znalazłem na forum. Reszta wtyczki też była przegnita. Całość polutowałem, zaizolowałem koszulkami termokurczliwymi i powinno na jakiś czas być OK.

Co do radia i anteny to był to zbieg okoliczności, że akurat padł też ten kabelek. Licznik teraz działa. A radio dalej nie. Wszystko wskazuje na kabel antenowy, tak więc jutro biorę się za jego wymianę.

Wątek jest do zamknięcia.

Edytowane przez aston76

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!