gilusc Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Witam . Powiedzcie mi jak to jest z tą diagnostyką... Od wczoraj zainteresowałem sie tematem kupna kabla jak i dowiedzeniem się jakie oprogramowanie bedzie pasowało do mojego samochodu i jedyne czego się dowiedziałem to pisanie przez administratorów " TEMAT WIELOKROTNIE PORUSZANY - ZAMYKAM" .Nie wiem może ja głupi jestem ale w dziale diagnostyka jest 9 podstron , i w żadnym z tematów nie ma jasno wyjaśnione ze do phI pasuje taki kabel i takie oprogramowanie , do phII takie i takie do disli takie i takie . Jedyne co widać to wielki chaos i niewiedza użytkowników do czego jest ddt , elm a do czego clip , bo najlepiej napisać TEMAT WIELOKROTNIE POWTARZANY ZAMYKAM. I co z tego ze powtarzany jak nic z tego nie wynika. Sam mam meganke coupe 2.0 8v i po lekturze 9 stron są interfejsy obdI obdII zresztą podobno różnopinowe , jednym mogę kasować błedy ale już nie diagnozować silnik. Istna paranoja. No dobra może ja głupi jestem , może czytam z brakiem zrozumienia ale najważniejsze jest napisać TEMAT WIELOKROTNIE PORUSZANY ZAMYKAM.I jeszcze jedna uwaga , z ilości 9 stron nic nie wynika. Nie ilość a jakość postów powinna się liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Wystarczy poczytać ten dział i niektóre tematy w dziale elektrycznym. Wynika z tego jedno Wszystkie wersje nadwoziowe i modelowe obsłuży CLIP Dla wersji M/S I możesz kupić interfejs VAG KKL do tego DDT2000 lub XR-25(opis znajdziesz w serwisówkach), Opisu dla DDT2000 musisz poszukać na forach Daci i Laguny. DDT2000 ma problem z łącznością z ECU FENIX czyli tymi które obsługują silniki diesla. Do M/S II ma już magistralę CAN, powyższy interfejs obsługuje tylko część elementów, bo nie ma CAN. Można też zaopatrzyć się w ELM327 + MAXIECU - co potrafi poczytaj sobie w odpowiednich watkach. Przypuszczam, że jest jeszcze kilka innych interfejsów i programów, które mogą coś tam odczytać, ale zwykle pokazują bzdury i niepełne informacje, a czasem wprowadzają w błąd. Do M/S III nie będę się wypowiadał bo nie wiem, na pewno CLIP, ale ponoć potrzebne są tam jakieś klucze(??) oraz łączność online z serwerem Renault, ale nie mam 100% pewności. Może to plotka. Są na forum osoby które miały do czynienia z takimi podłączeniami to się pewnie wypowiedzą. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gilusc Opublikowano 27 Lipca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Dzięki Przemo. Myślę że teraz ten post będzie bazowym dla nowych jak i starszych użytkowników ,wkońcu zwięźle i na temat , jeszcze raz dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 27 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2014 Jakby jeszcze kogoś interesowało to może sobie poczytać o standardach komunikacji z samochodami: http://diagnostyka-samochodowa.s-tech.pl/?go=diag§ion=dz_std, i z tego wynika że większość takich auto co jeździ po naszych drogach można obsłużyć np tym kablem VAG KKL?(czy źle mi się wydaje?) Bo wynika z tego że np Mazda, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Renault (i wiele innych opisanych na podanej stronie) mają taki sam standard komunikowania się z interfejsem, złącza obd2 też są wszystkie takie same, a więc wystarczy tylko zmienić program diagnostyczny(ddt2000) i tym interfejsem VAG KKL co jest niby proponowany do renówek połączę z innymi samochodami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 7 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2014 większość takich auto co jeździ po naszych drogach można obsłużyć np tym kablem VAG KKL?(czy źle mi się wydaje?) Jeżeli jakiś podzespół samochodu komunikuje się po CAN, a interfejs + oprogramowanie nie obsługuje tego protokołu to nic nie zrobisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Witam. jestem tutaj nowy i tak jak autor tego postu, ciężko było mi się połapać o co chodzi w diagnostyce Renault. Przesiadłem się z Golfa 4, gdzie tam sprawa była prosta: VAG KKl + VAG.COm/VCDS i koniec tematu. Może mi ktoś jeszcze wyjaśnić o co chodzi z tym CLIPem? Gdzieś ktoś straszył, że to kosztuje grube pieniądze, a na allegro widzę np. RENAULT CAN CLIP Interfejs Sonda NAJNOWSZA za 500zł. Maxiecu z kolei kosztuje 450zł gdzie miał być tani? Jak to jest w końcu? Co wybrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anples Opublikowano 25 Sierpnia 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2017 12 minut temu, janou napisał: Jak to jest w końcu? Co wybrać? Dnia 27.07.2014 o 10:35, P_r_z_e_m_o napisał: Dla wersji M/S I możesz kupić interfejs VAG KKL do tego DDT2000 lub XR-25(opis znajdziesz w serwisówkach), Opisu dla DDT2000 musisz poszukać na forach Daci i Laguny. DDT2000 ma problem z łącznością z ECU FENIX czyli tymi które obsługują silniki diesla. Do M/S II ma już magistralę CAN, powyższy interfejs obsługuje tylko część elementów, bo nie ma CAN. Ale za to elm327 i darmowy ddt4all i łączysz się po can , robisz to samo co clipem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojtdci Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Witam, Mam podobny problem. Potrzebuję dopisać kody do wtryskiwaczy w Megane 2 1.5 dci i z tąd moje pytanie czym najlepiej to zrobić. Jakim programem? Kabel mam Ddt2000 Vag kkl ale jaki soft i skaď go wziąć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi