Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Cyklicznie po przejechaniu ok 30km gaśnie - po 10 min pali i jedzie trasę bez problemu

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie !

Nie wiem do jakiego działu kierować mój problem.

Autem jeździ żona - częste ( praktycznie co dzień ) małe trasy - po 5 - 10 km.

Nie ma z nim problemu wtedy.

Jednak raz za czas ( np raz / dwa w ms. ) biorę go do pracy ( 60km ).

Po przejechaniu ok 25-30km auto zaczyna się regularnie krztusić i parskać - gaśnie za moment.

Auta nie da się już zapalić - przy kręceniu drga bardzo silnik - co jakiś czas "parśknie" coś z rury - ale parskanie to już dobry objaw - znak ,że wkrótce łaskawie zapali.

Po odczekaniu jakiś 10 min - pokręceniu w miedzy czasie - przy końcu zaczyna już "łapać" pomału i w końcu zapala.Zazwyczaj przy końcu "parska" z rury.

Dodam ,że od tego momentu auto jak nowe - jedziesz trasę bez problemu. Tydzień temu po takim "zgonie" pzejechałem w korkach cały Kraków + trasie ( łącznie z 75km ) - bez problemu.

Dodam także ,że problem występuje zarówno na LPG jak i Pb ( dziś jak już widziałem ,że zaczyna zdychać przełączyłem na Pb - przejechałem jeszcze z 100m i umarł )

Zatykający się wydech cyklicznie ? Sam już nie wiem.

Megane Coupe I 1.6e 1998r LPG Tomasetto.

Instalacja sprawdzana i ustawiania - nie pomogło nic

Dodano: 06 sie 2014 - 10:56

Dodam jeszcze ,że w aucie mam problem z prędkościomierzem - raz działa raz nie ( podobnie z licznikiem ).

Może to mieć jakiś wpływ ? Zamówiłem już nowy czujnik halla ( diagnozuję w nim problem nie działania licznika )

pozdrawiam

Dodano: 11 sie 2014 - 09:45

Może komuś się przyda - wymieniłem czujnik Halla ( wymiana bardzo prosta - dwie śróbki 10-tki )

Miałem nadzieję ,że dzięki temu zacznie także działać prędkościomierz ale niestety dalej raz działa raz nie.

Jednakże awaria "umierania" po 30km została rozwiązana. Auto pali na dotyk - jeździ bez problemu.

Odbyłem dwa testy - trasy po 70km.

Zastanawiam się co może być z tym prędkościomierzem ?