marcinMTC Opublikowano 3 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2014 Witam! Mam Megane II Ph1. Po wielu próbach udało się mi odpalić ddt. Mam od 3 tygodni zapalający się service i kontrolkę silnika. Posiadam program maxiecu i kabel elm327 z którym maxi działa. Niestety nie rozpoznaje kodu błędu. Ale da się go skasować. Po czym po czasie znów się zapala. DDT dziś mi pokazał , że to błąd DTC##136## Proszę o pomoc co to za błąd. Ma ktoś jakiś pomysł? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aniewa Opublikowano 4 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Września 2014 Chyba chodzi o dolną sondę lambda. A maxiecu powinien pokazać chociaż numer błędu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinMTC Opublikowano 10 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Września 2014 Owszem. maxiecu pokazuje błąd sondy za katalizatorem. Przerwa w obwodzie. Możliwe, że padła grzałka. Parametry podczas pracy są ok. Ale po zapaleniu kontrolki MIL, maxi oprócz sondy wyświetla nieznany błąd, ale nie podał kodu błędu. Natomiast po odpaleniu ddt znalazł błąd o którym piszę wyżej. Dziwne bo według eszelkich prawideł w sieci, powinien być to kod w innym formacie np. "P0136" Dodano: 10 wrz 2014 - 09:27 I znowu. Sonda lamda przed kat. zwarcie do plusa. To jeden błąd a drugi to sonda za katalizatorem przerwa w obwodzie. I teraz problem czy wymieniac tę za czy przed kat? Możliwe że to jedna robi na zlosc drugiej. Bo one mają podobno wspólny obw. grzania. Spróbuje wymienić przód i zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stanley123 Opublikowano 12 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2014 A przed wymianą w ciemno nie lepiej sprawdzić sondy miernikiem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinMTC Opublikowano 20 Września 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2014 I już po problemie, wymieniona sonda za katalizatorem- ktoś wstawił zamiennik uniwersalny. I tak długo działała. Zamontowałem bosch dedykowany do MII. Natomiast zwarcie do plusa w sondzie przed katalizatorem to była przetarta izolacja na przewodach grzałki(białe) i czasem się zwierały. Zaizolowane, problem usunięty. Temat do zamknięcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi