tomekarczak Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Witam wszystkich. Mój problem dotyczy klapki nawiewu (tej po stronie pasażera), a mianowicie mam ją cały czas zamkniętą. Kręcenie regulatorem, króry ją zamyka i otwiera, nie przynosi żadnego efektu. Klapkę można "ręcznie" otworzyć lub zamknąć np. śrubokrętem (po zdemontowaniu kratki nawiewu). Czy toto da się naprawić? I ewentualnie jak się dobrać do tego mechanizmu (czy trzeba całą deskę do góry podnosić (jak to zrobić i czy to grubsza sprawa czy łatwa)). Proszę o sugestie za które z góry dzękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Deska do góry i będzie ładne dojście do mechanizmu. Pewnie cięgło spadło ewentualnie pękło mocowanie przy klapce. Łatwe do naprawienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekarczak Opublikowano 16 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Acha, ok ale jak ową deskę podnieść do góry? Jest jakiś opis co i jak po kolei? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 (edytowane) Gdzieś na forum było. Trzeba zdjąć zaślepki głośników i odkręcić wkręty. Potem szarpnąć z wyczuciem do góry i deska sama zejdzie. Edytowane 16 Października 2014 przez zawisza1980 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekarczak Opublikowano 17 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2014 Właśnie znalazłem w necie taki manualik ze zdjęciami odnośnie demontażu kokpitu i ze zdjęć wynika, że po zdjęciu kokpitu, nie ma dostępu do tych "potencjometrów" od nawiewu. Może więc trzeba sie do nich dostać od dołu? Wie ktoś może jak zdemontować schowek pasażera w megance? Znalazłem tylko coś o wymianie drzwiczek w/w schowka, natomiast nic nie było o całym schowku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Musisz CAŁĄ deskę zdemontować jak chcesz się do tej klapki dostać: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 19 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2014 Ja u siebie naprawiałem kratkę nawiewu bez demontarzu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomekarczak Opublikowano 20 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 (edytowane) Czyli tak jak pisałeś wystarczy podnieść tą górną część dechy i jakoś tam się rękę wciśnie? Kurcze w tym tygodniu nie dam rady ale w sobotę z tym powalczę;-) Edytowane 20 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 20 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Października 2014 Zdemontowałem tylko rurę od nawiewu. Może i trochę ciężko z dojściem ale deski bym nie ściągał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterboy75 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Mam ten sam problem co założyciel tematu, tylko że u mnie nie działa zamykanie/otwieranie kratki przy drzwiach kierowcy. Czy ktoś wie jak się tem dostać do mechanizmu zamykania ? Czy trzeba zrzucać całą dechę , czy jest jakiś mniej problematyczny sposób na naprawę tego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zawisza1980 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Tam jest cięgło odpowiedzialne za zamykanie-otwieranie. Z tego co pamiętam to chyba od góry, mogę się mylić i jest od dołu. Łączy pokrętło z tą klapką. Pewnie spadło lub pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Cięgno jest od dołu. Też u mnie to padło i na szrocie dostałem klapkę z całym "mechanizmem". Samo cięgno łączące pokrętło z klapką da się zdjąć, na prawdę ciężko schodzi ale się da. Samą klapkę wyjmiesz wyginając ją. Tak wygląda całe ustrojstwo: Najczęściej pęka jedna nóżka na ośce klapki albo "poprzeczka" w tulejce cięgna. A żeby dostać się do samego cięgna trzeba odkręcić panel regulacji reflektorów i wymacać sam "mechanizm". 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Masterboy75 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 shu90, dzięki za fotkę i opis. Bardzo pomogło mi to przy wymianie. Oczywiście punkcik dla Ciebie poleciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi