krism84 Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 (edytowane) Witam! Chciałem zapytać was o radę odnośnie przygotowania auta do zimy. Chodzi o to, że ja jeżdżę autem bardo rzadko, tj raz na tydzień, bo mam taką prace, że cały tydzień nie ma mnie w domu. Wyjmowanie akumulatora czy pełny bak to wiadomo a coś innego? A odnośnie akumulatora to jak go wyjmę to nic się nie stanie? Raz tak miałem w innym aucie, że były jakieś problemy z immobilizerem i nie chciał później odpalić. Edytowane 26 Października 2014 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gimak Opublikowano 25 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2014 Sprawdź jaki prąd jest pobierany z ukumulatora w czasie postoju. Jak rzędu 20-30 mA, to tylko go okresowo (np raz na miesiąc) naładować. Jak wiecej to albo częściej ładować, albo odpiąć klemę z akumulatora, dobrze byłoby sprawdzić dlaczego więcej pobiera. Ja w swojej megance nie mam żadnych problemów po odpięciu akumulatora. Jak masz garaż i dostęp do prądu, aby naładować akumulator, to nie widzę potrzeby wyjmowania akumulatora. Ja podczas ładowania nie odpinam go od instalacji, ale najpierw podłączam prostownik do akumulatora i dopiero włączam prostownik do sieci. Odłaczenie w odwrotnej kolejności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stefan_KTP Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 IMO nie ma sensu wyjmować akumulatora, skoro raz na tydzień jeździsz samochodem. Nie napisałeś co prawda jak długi dystans masz do przejechania, a to dość istotne. Przy dłuższej jeździe dasz szansę alternatorowi na doładowanie akumulatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi