Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Budowa stawu, umocnienie brzegów

Tomik

Rekomendowane odpowiedzi

Siedząc wieczorami w domu, doszedłem do wniosku, że na mojej działce byłoby super z małym wypoczynkowym kącikiem ( staw, mostek, domek drewniany ). Nie byłoby z tym najmniejszego problemu gdyby nie fakt, że teren jest w miarę wilgotny ale i nie stabilny.

Podczas próby wykopania dołka na około 2,5 metra pojawiła się warstwa gliny co jest ok ale wierzchnia warstwa to tzw burzawa czy jak kto woli płynące piaski.

Potrzebuje dorady jak to umocnić, czym, i w jaki sposób. Na pewno znajdzie się na forum jakiś fachowiec od takich robót więc czekam na wszelkie sugestie.

Tomik a jaki chcesz ten staw wykopać. Można brzegi wzmocnić płytami, potem warstwa piasku, na to folia. Przynajmniej u mnie tak kiedyś robili "doły" na budowie "bio gazowni".

Takie oczko wyłożone folią już mam, ten staw ma mieć docelowo jakieś 150 m/kw powierzchni. Myślałem o zbiorniku z nachodząca woda gruntową ale chcę zachować strome brzegi by nie było wypłyceń.

Strome jak bardzo i i jaką głębokość chcesz mieć zaraz przy brzegu. Ogólnie umacnianie skarp to ciężki temat jeżeli nie kopiesz w glinie. Najstarszy sposób i chyba najtańszy to faszyna ( drewniany płotek ) jeśli użyjesz to tego gałezi wierzbowych nie oskórowanych odbia i będziesz miał co roku wycinkę gałęzi, ale skarpy zostaną bardzo mocno powiązane korzeniami. Inny sposób kosze z siatki wypełnine kamieniami. Nie pamiętam jak to dziadostwo się nazywa. Kombinacje różnych metod drewniany płotek skarpowanie pod kątem geowłóknina ( deszcz nie rozymyje skarpy) i nasadzenie z krzewów. Można kombinować i kombinować. No chyba że chcesz mieć od razu przy brzegu 150 cm to już tylko metody kosztowne duże kosze z kamieniami + ankry, ściany oporowe. Zabicie larsenów ale to nie jest estetyczne.

Edytowane przez Obiboc