Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problem z radiem, sterowaniem z kierownicy i wyświetlaczem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Jestem posiadaczem Scenica II phI, rocznik 2005, sprowadzony z Francji.

Mam problem z radiem, przy którym już trzech fachowców wysiadło.

Mianowicie radio nie wyświetla żadnych informacji na wyświetlaczu oraz nie jest możliwe sterowanie nim z kolumny kierowniczej.

Teraz szczegóły:

- radio (tuner list)działa, ale odbiera tylko jedną stację czysto i trzy lub cztery z szumami. Zmiana fal powoduje jedynie szum,

- odtwarzacz CD działa, ale tylko możne nim sterować z radia,

- wyjmując radio (odłączając zasilanie) i wkładając jest z powrotem nie muszę wpisywać kodu - można tak?

- zainstalowałem inne radio (tuner list i update list) - żadne nie spowodowało, że na wyświetlaczu pojawiło się żądanie podania kodu. Radio tuner list nie działało w ogóle (nie mam pewności czy było sprawne). Radio update list tylko "pikało". Zrobiłem tak, bo nie byłem pewny w 100%, które radio siedzi w tym modelu.

- sterowanie radiem w kierownicy ogóle nie działa

- część wyświetlacza, gdzie wyświetla są informacje z radia jest "martwa". Nic tam nie jest wyświetlane.

Dodatkowo nie działają mi dwa głośniki na podszybiu (przednia szyba) oraz oba głośniki w drugich drzwiach (lewa i prawa strona).

Ostatni fachowiec przejrzał wszystkie kostki w radiu (tak twierdzi) i wszystko jest ok.

Co może powodować te problemy?

Uszkodzone radio?

Uszkodzony wyświetlacz, czy może więcej rzeczy jest tam uszkodzonych?

Czy to, że nie działają głośniki może być powiązane z niedziałającym radiem?

Jak ma ktoś jakiś trop, to z góry dziękuję, za każdą sugestię.

Edytowane przez sebastianke