Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

czyszczenie przepustnicy i wymiana krokowca

trollfireblade

Rekomendowane odpowiedzi

Tydzień temu po uruchomieniu silnika rano w czasie mrozu silnik sam zaczą się wkręcać na bardzo wysokie obroty i falować w przedziale 2k do 5k. Szybko wyłączyłem silnik w obawie o uszkodzenie silnika. Okazało się, że zanieczyszczenia na przepustnicy w temperaturze poniżej zera zamieniły się w twardą maź i zablokowały komletnie przepustnice oraz krokowiec. Dostęp do przepustnicy jest mocno ograniczony więc użyłem preparatu liqui moly z bardzo długim i giętkim wężykiem. Pozwala to oczyścić przepustnice na szybko bez konieczności demontażu - może nie będzie czysta jak moje podniebienie ale ratuje w trudnych sytuacjach. Co do samego krokowca to uszkodził się mechanicznie. Rezystancja na obu obwodach była prawidłowa tzn na 1 i 4 pinie 53 ohmy oraz na 2 i 3 pinie 52 ohmy, mimo to silniczek nie pracował. Rózwnież zasilanie krokowca było w normie 12,5v na 1 i 4 to samo na 2 i3 pinie. Po wyłaczeniu zapłonu i ponownywnym właczeniu prawidłowo nastapiła zmiana polaryzacji ( dla nie wtajemniczonych zamienia sie plus z minusem). Wszystko wskazywało na to że uległa uszkodzeniu mechanika silniczka- kupiłem silniczek za 25 zł made in china. Po podłączeniu wszystkiego nadal się świecił błąd na desce oraz silnik chodził w trybie awaryjnym ( na bogatej mieszance, lekko wyższe obroty, zadławienie przy dodawaniu gazu) ale na szczescie komputer w megance jest tak skonstruowany że jesli po naprawie 10 razy uruchomimy silnik a czujniki nie będą wskazywać błędnych wartości to komputer sam sie zresetuje i nie trzeba płacić za wizyte u mechnika. Teraz chodzi jak malinka. Mam już przejechane 260k km i od nowości na gazie.

Czyszczenie przepustnicy preparatem moly

Edytowane przez trollfireblade