Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Falowanie i dziwne stuki w silniku

greg9791

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Od paru dni mam problem z autem. Rano auto zimne, wyjeżdżam z garażu wszystko w porządku aż do dojechania do miejsca docelowego. Gdy po 20 minutach odpalam auto ponownie, obroty zaczynają falować zarówno na biegu jak i wolne. Po jakimś czasie problem znika. Dzisiaj z kolei podczas dodawania gazu silnik zaczął klekotać a obroty falować i kopcić na biegu jałowym. Falowanie utrzymało się już do końca a klekotanie pojawiało się przy dodawaniu gazu tylko przez jakiś czas.

Wiem, że mam do wymiany uszczelkę wtrysku, gdyż wcześniej czuć było spaliny w kabinie i widoczny był nalot w miejscu jednego wtrysku. Umówiłem się niestety na kontrole wtrysków i wymianę podkładek dopiero w przyszły tygodniu. I nie wiem czy autem można jeździć czy lepiej do tego czasu wstrzymać się. Co jeszcze może być przyczyną podobnych objawów? Dodam, że żaden błąd póki co się nie pokazuje na wyświetlaczu.

• 2 tygodnie później...

Witam

U mnie w zeszłym tygodniu były wymieniane podkładki pod wtryskami (jedna uszkodzona a reszta już przy okazji) ale to właśnie na zimnym silniku było słychać bardzo głośne stukanie.W miarę jak się rozgrzewał objawy zanikały. Nie polecam jazdy z tą usterką ale ja nieświadomie na pewno zrobiłem około 3 tys.

Edytowane przez aston76

• 1 miesiąc temu...

Witam.

Problem tkwił w złej jakości paliwa, ale na początku nie brałem tego pod uwagę. Więc pierwsze co zrobiłem to pojechałem na kontrole układu wtryskowego. W warsztacie wyrok, opiłki we filtrze paliwa, cały świąteczny nastrój przepadał. Widmo ogromnego wydatku nie dawało mi spokoju. A więc zaczęło się, wymiana pompy wtryskowej, zbiornika (gdyż nie ma takiej możliwości aby stary dokładnie z tych opiłków wyczyścić). No i test wtrysków (przy okazji wymienili podkładki które już przepuszczały i czuć było spaliny w środku). Okazało się się że wtryski mają się dobrze i nie kwalifikują się do regeneracji. Kamień z serca. Specjalista stwierdził że miałem szczęście i w porę zareagowałem. Auto odebrałem dwa tygodnie temu, na początku wszystko w porządku ale po przejechaniu 20 km problem powrócił ale nie było tak strasznie jak wcześniej. Postanowiłem zalać do pełna i problem znikł, dolałem LIQUI MOLY DIESEL-SYSTEMPFLEGE polepsza właściwości smarne pompy i już.ZA pół roku sprawdzę profilaktycznie filtr paliwa, no może trochę wcześniej. Jutro z kolei jadę wymienić olej. Doczytałem ze poprzedni właściciel zalewał 5w40, niestety niecały rok temu mechanik zalał 10w40 a ja chce znowu wrócić do 5w40. Kupiłem motula x-cess 8100 (polecany na forach). Mam nadzieje ze przez te 11kkm nic się nie stało. Zgadzam się z przedmówca, jak coś się dzieje to nie bagatelizować tylko naprawiać, scenic nie wybacza błędów. Pozdrawiam

Edytowane przez greg9791

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• Like
      • 15 odpowiedzi
    • Nowy Bigster: Wyższy Wymiar Dacii
      Dacia prezentuje nowy model Bigster, który wprowadza markę na wyższy poziom, oferując unikalną propozycję w segmencie C-SUV. Ten model, zgodnie z tradycją marki, zapewnia bogactwo cech i technologii w przystępnej cenie. Bigster to samochód, który łączy solidność, przestronność i nowoczesne technologie, spełniając oczekiwania najbardziej wymagających klientów.
      • 0 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
        • +1
      • 10 odpowiedzi
    • Cześć, w przeciągu dwóch tygodni mam odebrać swoje megane 1.3 tce 140. 
      Powiedzcie proszę bo gdzieś wyczytałem, że nowoczesne silniki wraz z olejami są tak skonstruowane, że nie trzeba wymieniać oleju po 1000-2000km od wyjechania z salonu.
      Jak to w praktyce wygląda aby samochód służył długie lata?
        • +1
      • 34 odpowiedzi
    • Używana Tesla z certyfikatem
      Niedawno trafiłem na wydaję mi się ciekawą opcję, żeby wejść do świata "elektryków". Chodzi o używane samochody marki Tesla, na stronie www.tesla.com/pl_PL/inventory/used - używane można wyszukać używane modele Tesli z certyfikatem. Zakładam, że są one po weryfikacji mechaniki i elektryki. Z tego co czytałem i szukałem w necie to akumulator w Teslach trzyma swoją pojemność całkiem dobrze nawet pomimo upływu czasu, pamiętam, że był z tym duży problem w Nissanach Leaf, które bardzo szybko traciły dostępną pojemność. Wracają do Tesli, to można wejść w szczegóły ogłoszenia, są real photos i co najważniejsze roczna gwarancja. Oczywiście liczę się z tym, że zaraz zostanę zjedzony przez fanów aut spalinowych (też je lubię), ale ... taka używana Tesla z gwarancją to może być ciekawa opcja.

• 17 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!