Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

1,9 dci - wyciek oleju - co to za wąż?

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio przytrafiła mi się mała awaria (odpięcie węża od paliwa i zalanie tym z góry całego silnika), w dodatku wyszło wtedy, że gdzieś zniknął mi płyn chłodniczy. Od kilku dni cały czas kontroluję jego poziom i zwracam uwagę na pozostawiane przez siebie plamki wszelkiego rodzaju. Znalazłem ich trochę, myślałem, że to dalej gdzieś sączy się ON, ewentualnie skądś jeszcze skapuje po wcześniejszym zalaniu. W końcu dojrzałem jakieś spocone miejsce - jako totalny laik dotarłem cyferkach na innej części (zawór EGR), która jest w to wkręcana. W necie wyczytałem, że EGR wkręca się w kolektor wydechowy, ale ta część nie odpowiada rysopisowi. W dodatku nie prowadziłaby do niego rura, z której miałoby co wyciekać.

Czy ktoś wie co to za część, czy to jakaś poważna usterka i czy wymiana jest kłopotliwa/kosztowna/wiąże się z jakimiś specjalnymi trudnościami? Nie jestem w stanie dostrzec, czy cieknie sam wąż na górze czy gdzieś przy mocowaniu węża oraz w jaki sposób ów wąż jest w ogóle zamocowany. Jeżeli to nic takiego dobrą okazją do naprawy byłaby pewnie kolejna wymiana oleju (albo rozrządu, co też się zbliża), co jeżeli będzie sobie tak ciekło nastąpi pewnie niedługo z powodu jego niskiego poziomu.

thumb_hosting_zdjec_1420543807__wyciek.jpg

Edytowane przez aston76

Witam, zaznaczyłem Ci na zdjęciu EGR, oraz miejsce wycieku zaczynające się na łączeniu róry doprowadzającej powietsze z chłodnicy powietsza do dolotu. Olej tam wycieka i spływa po dolocie i rórce metalowej doprowadzającej spaliny do EGR.

lapka2.gif

Regulamin pkt. 5.7 - ortografia

P_r_z_e_m_o

post-14175-0-66270800-1420540258_thumb.jpg

• +1 1

Wygląda na to, że jest tak jak piszesz. Pomacałem łączenie z tym grubym wężem pod spodem i jest mocno mokre. Czyli nie jest to na szczęście nic wymagającego większego zainteresowania.

Mam tylko jedno pytanie - jaką funkcję pełni właściwie ten metalowy kolektor i do czego tam służy olej? Gruby wąż - powietrze z chłodnicy. Dolny wąż - spaliny. Skąd/którą drogą się tam bierze olej? :)

Nie wiem co to znaczy dużo oleju, w każdym razie jak odkręciłem wąż to żadnych osadów ani nic takiego nie widziałem. Wyczyściłem to, zacisnąłem jeszcze raz, przejechałem się 15km wkręcając silnik kilka razy na jakieś 4500 obrotów i miejsce łączenia jest suche. Metalowy wąż jest nadal mokry, ale tak naprawdę nie wiem, czy to tam gdzieś jednak cieknie (pewnie nie - skoro wcześniej na łączeniu grubego było mokro) czy po prostu niedokładnie go umyłem - trochę ciężki dostęp. Pobawię się w czyszczenie jak będzie cieplej.

Tak czy inaczej dziękuję za pomoc.