Eddek Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Witam, niedawno po intensywnych opadach miałem problem z elektryką, w Reni przestały działać kierunkowskazy, wariowały wycieraczki. Po osuszeniu wnętrza Reni wycieraczki wróciły do normy, ale problem z kierunkami pozostał. Gdy włączam kierunki bądź awaryjne przerywacz ładnie 'cyka' ale nie ma reakcji ani na desce rozdzielczej że kierunki działają, ani co gorsza na samych lampkach kierunków. Co można z tym fantem zrobić? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam Eddek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
padrepio Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Udało się ogarnąć temat? Bo też mam identyczny problem. Muszę machać wajchą aż zadziałają kierunki po czym działają 5 minut i znowu to samo. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eddek Opublikowano 27 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Witam, no na razie dalej bez kierunkowskazów pozostaje, ale u Ciebie z tego co piszesz jest raczej coś nie tak z samą manetką od kierunków. Edytowane 27 Stycznia 2015 przez Eddek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilwwr Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 (edytowane) Cześć. Właśnie przerabiam u siebie temat naprawy przerywacza. Mój problem już rozgryzłem, może i kolegom jakoś pomogę. Eddek: cyka normalnie, czy 2x szybciej niż powinno? padrepio: awaryjne działają? Edytowane 29 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eddek Opublikowano 28 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 "Cyka" jak najbardziej normalnie, miałem wcześniej problem z tylnym kierunkiem w prawej lampie i wtedy faktycznie 'cykało' dwa razy szybciej, ale wtedy problemem okazały się zaśniedziałe styki w tejże lampie, a teraz nie mam pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilwwr Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 (edytowane) Normalna częstotliwość wskazuje, że przerywacz pracuje pod właściwym obciążeniem, lub nawet większym niż właściwe. Skoro żarówy nie świecą, a obciążenie jednak jakieś jest, to przyczyną może być lekkie zwarcie w obwodzie zasilającym kierunkowskazy. Lekkie, bo najwyraźniej nie przepala bezpiecznika (w ph I F37, ph II F18). Sprawdziłbym najpierw same oprawki żarówek, czy aby nie wlazła do nich woda. Rozłącz przednie kierunki i zobacz, czy coś się zmieniło - pewnie się nie zmieni. Wtedy obstawiam zamokniętą skrzynkę bezpieczników i/lub sam przerywacz - tym bardziej, że problemy z wycieraczkami też miałeś. Przerywacz razem z gromadką przekaźników znajdziesz za bezpiecznikami (trzeba wydłubać cały moduł, na forum było już opisywane, jak to zrobić). Chyba, że masz UCH (tego nie wiem), wtedy bardziej skomplikowana sprawa. Edytowane 29 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eddek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Odłączanie poszczególnych kierunków nic nie dało, zresztą dziwne że nie działa lampka kierunków na desce rozdzielczej, więc wydłubałem i rozebrałem sterownik UCH, parę ścieżek zasyfione (widać na zdjęciach) i teraz pytanie co to za przekaźniki koło tych zaśniedziałych miejsc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilwwr Opublikowano 3 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2015 Były opisywane na forum, więcej niż raz. Coś mi świta, że mniejszy z przekaźników to mogą być kierunkowskazy. Zaśniedziałe miejsca jak najbardziej trzeba przeczyścić, bo robią zwarcia. Moja wersja jest uboższa, mam osobny przerywacz od kierunkowskazów i dlatego z głowy już chyba nie bardzo pomogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eddek Opublikowano 4 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2015 (edytowane) Szukałem, szukałem i nie znalazłem który to dokładnie jest ten od kierunków, więc jeśli ktoś mógłby pomóc to z góry dzięki, a z tego co się orientuje przekaźniki są wlutowane w płytke, a na Allegro znalazłem przekaźniki do Megane tyle że wyglądają jakby były 'wtykane'? Edytowane 5 Lutego 2015 przez Eddek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilwwr Opublikowano 12 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2015 Bo są "wtykane". Twoje to zupełnie co innego. Proponuję najpierw przeczyścić co się da i sprawdzić, czy nie pomogło. Jak mnie olśni i znajdę temat, o którym mówiłem, to podrzucę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eddek Opublikowano 13 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) To znaczy że do Coupe są inne? To jakie miałbym kupić ewentualnie? Poczyściłem, podłączyłem i dalej lipa. Dziwne że z pilota przy zamykaniu centralnego wszystkie migacze migają. Jak byś znalazł byłbym wdzięczny, a jak nie to pozostaje tylko oddać do jakiegoś magika od elektryki. Edytowane 13 Lutego 2015 przez Eddek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi