dudus-ns Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) Witam. Chciałbym opisać wymianę ślizgów szyberdachu na prowadnicach tylnych w Grand Scenic ph1 2005r. Czas pracy: 15 do 30min, poziom trudności: łatwy, i nie trzeba wcale ściągać całego dachu. Objawy w moim aucie to stuki na dziurach i gwizdanie przy ok. 110km/h. Po wymianie u błoga cisza.:) Będzie potrzebne będą 4 ślizgi, ja kupiłem takie na alledrogo za 10zł/szt. Klucz torx 25 , najlepiej nasadkę z grzechotką i to długą nasadkę lub z przedłużką żeby nie obić/porysować dachu. Śruba nie jest zakręcona jakoś mocno, raczej na "zerwanie", jedno silne pociągnięcie. Najpierw otwieramy dach najlepiej do samego końca do tyłu. Odkręcamy tą śrubkę a potem będziemy ściągać listwę lub na odwrót. Teraz będziemy ściągać listwę przy dachu tam gdzie mocuje sie bagażnik dachowy.] Listwę podważyć śrubokrętem najlepiej owiniętym w szmatkę żeby nie porysować dachu. Listwę ściągnąłem na tyle żeby tylko dostać się do ślizgów, tylko wszystko delikatnie i z wyczuciem żeby nie pourywać zaczepów. Ślizgi wyciągamy pociągając je do tyłu prowadnicy aż całkiem z niej wyjadą, a potem ciągniemy do siebie. Tak wyglądają stare wytarte już ślizgi. Ślizgi powinny zejść lekko i też lekko się nakładać. A tak wyglądają nowe. Z nowych ślizgów ściągamy plastikowe zaślepki, i to tą stroną zakładamy do środka. Czyli ta strona ma dotykać tego metalowego "stelaża prowadnicy". Po założeniu z powrotem na dach ta strona będzie na zewnątrz. Montaż w kolejności odwrotnej. Proponuję przed założeniem nowych ślizgów nasmarować je smarem. Niestety nie mam klucza dynamometrycznego i nie wiem z jaką silą dokręcić dach. Ja dokręciłem go do momentu wyczuwalnego oporu. Nie za słabo i nie za mocno, żeby nie przekręcić śruby. Mam nadzieje że komuś pomogłem. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez damiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
niuniek Opublikowano 13 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2015 (edytowane) Gdzie dokladnie znalazles nowe slizgi - szukajka alledrogo nic mi nie znajduje? Podpowiem jeszcze, ze zeby wyciagnac slizki wcale nie trzeba wyciagac calych prowadnic - w pozycji uchylonego szyberdachu trzeba odkrecic srobki torx, uniesc lekko szybe a slizgi przesunac do przodu tak zeby znalazly sie w pozycji "zamkniete" i wyciagnac je w kierunku "do srodka dachu". Wczesniej miedzy uchylony szyber a dach/tylnia szybe polecam wlozyc gabke/szmatke/grubszy karton tak aby po wyciagnieciu slizgow szyba oparla sie miekko na drugiej. Regulamin pkt.5.6 - pl-literki Aston76 Proponuję Koledze zapoznać się z regulaminem forum, bo widać że ten punkt programu został pominięty podczas rejestracji.Aston76 Edytowane 14 Lutego 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Iron.Falcon Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 http://www.ebay.de/itm/4x-RENAULT-MEGANE-II-SCENIC-II-SCHIEBEDACH-REPARATURSATZ-BEFESTIGUNGSCLIPS-/151528599984?pt=DE_Autoteile&hash=item2347cef1b0 http://www.ebay.de/itm/4-x-Schiebedach-Reparatur-Klip-fur-Renault-Megane-II-2-Scenic-II-2-NEU-/321314967091?pt=LH_DefaultDomain_77&fits=Model%3AMegane+II&hash=item4acfdd4e33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anetaaneta Opublikowano 15 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2015 a gdzieś w Polsce nie można dostać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janp52 Opublikowano 26 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2015 (edytowane) cięcie można tel 513805103 Edytowane 26 Marca 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bratex Opublikowano 27 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) Jeśli komuś są potrzebne nowe ślizgi to polecam skontaktować się z użytkownikiem od którego kupiłem 4 sztuki (10zł za 1 sztukę) http://allegro.pl/slizg-tulejka-rolka-szyberdachu-megane-ii-scenic-i-i5290459792.html Sprzedający miał wystawione tylko 2 sztuki (które kupiłem). Napisałem szybko maila czy posiada więcej ślizgów (potrzebowałem 4). Szybka odpowiedź że posiada więcej. Za 2 dni miałem 4 sztuki oryginalnych ślizgów bez zabawy w kolejną aukcję. Moje ślizgi były w totalnej rozsypce. 2 z nich nawet nie miały gumek i były popękane. Wymiana to 5 minut. nie trzeba zdejmować listw dachowych. Wystarczy otworzyć dach na 1 położenie, odkręcić śrubę torx, przesunąć metalowy uchwyt ze ślizgami jakieś 3-5cm do przodu i wyjąć z szyny w kierunku środka dachu. Polecam wyczyścić dokładnie ten metalowy element na którym siedzą ślizgi z rudego nalotu, przesmarować ośki na których są osadzone ślizgi. Przy okazji można wymienić gumowe podkładkę która jest pod śrubą torx. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rajmac1 Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Witam, proponuję zakup w autoryzowanym serwisie Renault. Koszt jednego ślizgu 8 zł. Numer do zamówienia 918066133R. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelli Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2016 A czym smarowałeś prowadnice ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KlientZI Opublikowano 30 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Września 2016 (edytowane) Witam. Potwierdzam dostępność ślizgów o numerze 918066133R w autoryzowanym serwisie (ja dzwoniłem do Carrara Lublin). Koszt to 9 zł za sztukę. Proszę tylko powiedźcie ile sztuk idzie na cały szyberdach - bo jeśli dobrze myślę to 6. Jedynie zastanowiło mnie bo po numerze VIN auta system do panoramy znalazł jedynie cały zestaw z prowadnicami za 470 zł ale poszczególnych ślizgów już nie. Czy są może inne rozwiązania konstrukcyjne i części do panoramy czy wszystkie są takie same ? Aktualizacja: 17.10.2016 Wymieniłem ślizgi na tylnych uchwytach (po 2 na każdym) i jest cisza - świstów gwizdów ani luzu na szyberku nie ma. Ale chciałem wymienić ślizgi i na przednich uchwytach, żeby to wszystko równo pracowało jednak nie mam pojęcia jak je wyjąć. Odkręciłem całkowicie panorame z przednich uchwytów myśląc, że wtedy uchwyty "wyjadą" dalej przy maksymalnym otwarciu ale niestety nic to nie dało. Dlatego też proszę o info jak wymienić ślizgi w przednich uchwytach/prowadnicach. Edytowane 17 Października 2016 przez KlientZI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dudus-ns Opublikowano 24 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 (edytowane) Co do smarowania prowadnic to w końcu znalazłem sensowne rozwiązanie. Używałem wd40, Brunox (coś jak wd40 tylko nie penetrujący, dobry np do zamków.) ale z czasem wysychały. Był też smar w sprayu firmy Wurth, również nie zdał egzaminu. Towot łapał brud. 4 Miesiące temu popsikałem silikonem w sprayu żadne cuda firma K2 (facet w sklepie moto mi poradził) i do tej pory dach śmiga bardzo ładnie. Edytowane 24 Października 2016 przez dudus-ns Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawdem Opublikowano 20 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Maja 2017 Również wymieniłem ślizgi z tyłu szyberdachu ale jeszcze są z przodu do wymiany czy podpowie ktoś jako to zrobić?w? Wymiana z ślizgów z tyłu to nie problem ale z przodu jest już trudniej (ile z przodu jest ślizgów też 4 czy po jednym na stronę czyli 2)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miqlaj Opublikowano 28 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2019 Witam w swoim scenicu wymieniałem ślizgi z przodu, musiałem podgiąć prowadnice na końcach, operacja delikatna ale możliwa do wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi