12LL Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Witam, jestem posiadaczem Megane Scenica z 99 roku 1.9 DTI. Mam następujący problem, otóż po przekręceniu kluczyka, najpierw wydał on odgłos odpalania (taki jak przy słabym akumulatorze), a następnie ucichł i nadal milczy. W następnych próbach, po przekręceniu kluczyka w pierwszej pozycji słychać trrr, dźwięk ten jest umiejscowiony w bezpiecznikach, pod maską, natomiast rozrusznik nawet nie zaczyna kręcić. Po prostu zero reakcji. Bezpieczniki są sprawdzone i wszystkie ok. Na desce po przekręceniu nie zapala się kontrolka od akumulatora. Dzwoniłem po pomoc do dwóch mechaników i obaj stwierdzili, że to akumulator padł. Tylko, że ten akumulator jest nowy, kupiliśmy, go miesiąc temu, po za tym podłączenie pod prostownik nic nie dało. Dodam jeszcze, że nie jest to immobiliser ponieważ został już dawno zdjęty. Będę wdzięczny za każdą wskazówkę co to może być. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Może skończył się rozrusznik? Albo no elektromagnes nie dostaje + a może po prostu w akumulatorze strzeliła cela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Tylko, że ten akumulator jest nowy, kupiliśmy, go miesiąc temu, po za tym podłączenie pod prostownik nic nie dało. Że nowy, to nie znaczy, że sprawny. Proponuje zmierzyć napięcie na nim. A jak podłączenie pod prostownik nic nie dało, to znaczy, że ma przerwę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smeg Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Pożycz aku, spróbuj odpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelbeniu Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 To może być odgłos tzw, klemy może być lekko poluzowana .Styk w skrzynce lub za skrzynką bezpieczników, Dość popularna usterka , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
12LL Opublikowano 26 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Dzięki za pomoc, to faktycznie była wina akumulatora, po trzech godzinach ładowania, w końcu odpalił. Pytanie tylko czemu rozładował się, aż tak bardzo? Przejechałem nim kilka kilometrów, zgasiłem i znów odpalił, z czego wniosek, że jest ładowanie, macie jakiś pomysł? Po za tym, po przejechaniu kilku kilometrów wskaźnik temperatury podniósł się na ostatnią kreskę, po kilku kolejnych kilometrach spadł na normalny poziom i znów zaczął się podnosić. W sumie zrobiłem może z 20 kilometrów i pod koniec utrzymywał się na stałym normalnym poziomie. Pytanie brzmi, czy po przejechaniu 3 km silnik może aż tak się rozgrzać, czy jakiś czujnik zawiesił się na chwilkę? Panowie, macie jakieś pomysły? Poproszę o te najprostsze i przy okazji najtańsze :) Edytowane 26 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aston76 Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 Proponuję sprawdzić naciąg paska alternatora i dłużej ładować akumulator. Możliwe, że kolega robi bardzo krótkie trasy i alternator nie jest w stanie doładować akumulator. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawelbeniu Opublikowano 26 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2015 (edytowane) Sprawdź zbiorniczek z płynem czy nie rośnie ciśnienie w nim. Jeżeli nie, to problem będzie elektryczny. Edytowane 26 Stycznia 2015 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi