mj87 Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Witam. Ponieważ w moim Megane 1 ph2 1.6 16V jest nieoryginalny bagnet bez żadnych wytłoczeń literowych chce zapytać używając zdjęcia podglądowego czy mój stan oleju jest ok(proszę o weryfikacje według zdjęcia) Pytanie nr. 2 czy brak wsadzonego bagnetu mógł spowodować rozlanie się oleju? Bagnet nie był wetknięty i teraz dolna część komory jest cała w oleju... Proszę o odpowiedź. Dodam że przed dodaniem tematu sprawdziłem w dziale szukaj i nic nie znalazłem na mój temat. Nie mam instrukcji a ta w download jest do ph1 gdzie są inne silniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Wedle zdjęcia to chyba środek będzie 0,05mm w lewą stronę.... ehhh :bash: A tak poważnie to nie oznacza się środka podziałki, tylko minimum i maximus stanu oleju i te zgrubienia na końcu oznaczają te stany i między nimi powinno zawierać się wskazanie u ciebie, czym bliżej max tym lepiej dla silnika :) Edytowane 18 Marca 2015 przez aston76 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj87 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Czyli generalnie jest dobrze jak jest równo w połowie mniej więcej jak strzałka czy lepiej dolać z litr? No i możliwy jest ten wyciek jak ten bagnecik nie był wsadzony?? Dziękuje za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Tak jest możliwy, ciesz się że w porę zauważyłeś to, inaczej mogłoby z czasem wypluć sporą ilość oleju... ale wskazane wyczyszczenie silnika z oleju i obserwowanie czy gdzieś indziej to nie ucieka... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj87 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Dziękuje za informacje ;) Proszę tylko o poradę czy dolać z litra czy lepiej nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 (edytowane) Kupić litr a dolewać po trosze sprawdzając stan oleju na bagnecie. Zazwyczaj przy dochodzeniu do górnego stanu podziałki nie trzeba dolewać tyle ile by się wydawało w stosunku do tego co jest w silniku. Tu 1/2 litra na podziałce może podnieść poziom o tyle ile 1 l na dole podziałki. A zalanie ponad stan też nie jest dobre, nadmiar może być w odmę wdmuchany. Edytowane 18 Marca 2015 przez gojgien 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj87 Opublikowano 18 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Dziękuje za odpowiedź ;) A co do silnika samemu myć czy lepiej oddać do myjni i niech oni to zrobią(mieszkam w bloku jedyna możliwość to bezdotykowa tylko że to spore ciśnienie a nie chce czegoś rozerwać) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 18 Marca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2015 Jeśli już to na jakiś podjazd, kanał czy też podnośnik podjechać i szmatą wytrzeć miejsca zaolejone... mycie bym sobie darował... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mj87 Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2015 Ok. dziękuje za informacje i pomoc:) Dodano: 16 kwi 2015 - 18:26 Jaki najlepiej olej -był 10w40 (wg. kartki)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi