dzinek Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Mam mały problem,niedawno miałem stłuczke niestety błotnik do wymiany.Zrobiono mi to w warsztacie.Niestety miechanik nie sprawdził zbiornika od spryskiwacza,gdy nalewalem płyn to cały wyciekł(prawdopodobnie pęknięty zbiornik).Aby go wymienić to trzeba odkręcić błotnik.Próbowałem to zrobić,znalazłem 4 śruby mocujące od góry odkręciłem ale on ciągle jest sztywny.Jak jest zamocowany od spodu?Czy ktoś może mi poradzić jak uporać się z tym problemem.Jak się demontuje błotnik.Z góry dziękuje. Pozdrawiam wszystkich na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzegorzmis Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 ja wymieniałem pompkę i mój mechanik wyjął cały zbiorniczek bez demontażu błotnika. Odkręcił tylko kolo i nadkole i już miał śrubki podtrzymujące zbiorniczek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prezes Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Bo tak wystarczy zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 jest opis na forum jak to zrobić: http://megane.com.pl/viewtopic.php?t=5946 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzinek Opublikowano 13 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 A więc biorę się do roboty odpiszę jaki to przyniosło efekt ;-) Dzięki wszystkim za porady Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokker Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Prosiłbym o instrukcje jak zdjąć błotnik przedni, bo niestety mialem bliskie spotkanie z sarną i mam lewy do wymiany :-/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DrNO Opublikowano 28 Sierpnia 2008 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2008 http://members.chello.pl/rbanas/renault/manuale.htm manual serwisowy do Twojej Meganki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokker Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 Jeszcze mam takie pytanie: czy błotnik przedni w megane classic z 98r jest taki sam jak w megane scenic z 98r?? Bo chce kupić w tym samym kolorze (białym) a znalazłem tylko ze Scenika... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 3 Września 2008 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2008 czy błotnik przedni w megane classic z 98r jest taki sam jak w megane scenic z 98nie, nie jest taki sam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobii Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Pozwólcie, że podepnę się pod temat; sam mam do wymiany prawy przedni błotnik i powiedzcie mi czy do mojego hatchbacka '96 nada się element z sedana '98? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziobii Opublikowano 13 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2008 Też tak myślałem, ale chciałem mieć 100% pewności - dzięki wielkie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcinusik_ Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2009 Nie będę zaśmiecał forum - podpinam się pod ten temat. Bardzo skorodował mi prawy błotnik (przedni). Chcę kupić na allegro ten sam kolor z tego samego modelu i samodzielnie go wymienić. Pytanie do forumowiczów, którzy już to robili. Jak wam poszło - jakieś rady? na co zwrócić uwagę? ile wam to zajęło czasu i nerwów? Pełna instrukcja również mile widziana. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jokker Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2009 Nawet jeśli kupisz ten sam kolor to może różnić się odcieniem (np. Twoje auto stoi w garażu, a od gościa, od którego kupisz stał na dworze i wyblakł od słońca) więc musisz liczyć się z koniecznością malowania. No ale możesz też mieć szczęście i będzie taki sam czego Ci życzę :] Co do demontażu to spokojnie powinieneś sobie sam poradzić. Po kolei: Zdemontuj kierunkowskaz, kratę wlotu powietrza nad akumulatorem - to te łatwe, szybkie i przyjemne ;-) Później możesz zrobić to w dwojaki sposób. Albo zdemontować wszystko co zasłania śruby, które mocują błotnik (wtedy będziesz miał do nich dostęp bez problemu), albo gimnastykować się z kluczem odginając plastiki (nadkole, zderzak) mniej rozkręcania ale czy tak będzie szybciej i mniej nerwów?? hmm Jak widzisz błotnik siedzi na 8 śrubach. Żeby odkręcić te z przodu na dole musisz zrzucić zderzak, to wiąże się z odkręceniem nadkola przedniej części. Zaś tylnią cześć też będziesz musiał odkręcić żeby dojść do śruby, która łączy błotnik z progiem. Najłatwiej chyba zdemontować koło, później całe nadkole, zderzak (możesz go tylko z jednej strony zrzucić żeby dojść do tych dwóch śrubek tylko uważaj żeby się nie połamał :-P ) Ze śrubami u góry nie powinno być problemu. Tą koło reflektora musisz odkręcić od dołu (nakrętka) I tyle. powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michael16V Opublikowano 29 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2012 witajcie panowie ja również jak i koledzy nie bede zaśmiecał forum.. ma ktoś moze manuala demontażu błotnika w megance ale 1 ph2? 99 rok kombi.. byłbym bardzo wdzięczny jak by ktoś podrzucił ;) no chyba ze jest takie same mocowanie jak w ph1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi