shagreen Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 Mam taki mały problem. Chce kupić pierwszy samochód i zastanawiam się nad renaut migane I. Chciałbym coś ekonomicznego żeby nie za dużo paliło najlepiej coś w gazie :]. Czy Meganka będzie dobrą propozycją na pierwszy samochód dla studenta których chciałby coś ekonomicznego? W jakimś wątku pisaliście że warto wybrać się po Megane do Niemiec, tam w LPG nic nie znajdę ale może coś dieselku byłoby tanie w eksploatacji. Ogólnie części są dostępne do tych samochodów? I jakie są koszty napraw? Pochłoną portfel studenta? P.S. Chciałbym wydać ok. 10 000 PLN więc czy w ogóle Meganki w takiej cenie są warte uwagi czy to raczej jeżdżący szrot? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shagreen Opublikowano 12 Marca 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 O meganke mi chodziło sorki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 ja też student i mam taką megankę o jaką się pytasz i sobie chwalę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 też jestem student i nie narzekam leci wszystko po kolei, ale to moje drugie renault i się już przyzwyczaiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nagabicz Opublikowano 12 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2008 odradzam 8-) :-P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cmikus Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Ja kupiłem też meg jako pierwsze auto i jestem studentem i wbrew obiegowej opinii co do francuskich aut że się co chwilę psuja, i takie tam muszę powiedzieć, że jeździ mi się wspaniale. Swoja kupiłem od pierwszego właściciela z Niemiec za 7900. Wymieniłem eksploatacyjne części i nić się nie psuje, autko jest oszczędne a części sa bardzo łatwo dostępne i tanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CareK Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Chociaż Megi to moje 3cie auto (wcześniej Fiat 126p, Polonez Caro), to jestem studentem - i stać mnie na utrzymanie Megi. Pali około 7/8 l w mieście i około 6/6,5 na trasie. Części - póki co wymieniłem to co było potrzebne (filtry, olej, chłodnicę [zaczęła ciec]) i jeżdżę. Renault Megane jest autem eleganckim i komfortowym. Nie zamieniłbym na żadne inne (ew najnowsza Renault Laguna - nieosiągalna). Nie wyobrażam sobie bym mógł tłuc się jakimś Oplem czy VW - to nie to samo! Radzę Ci kupić dobrze utrzymaną Megane. Mój sąsiad (około 50tki) kupił ostatnio używaną Megane z 97 roku (wersja 1.4 eco) z przebiegiem 90 tyś oryginalnym!!! I sobie chwali bardzo. Namawiam Cię do kupna Megi - jeśli wymienisz w niej to co trzeba i będziesz o nią dbał to nie bęzie Ci się psuła za bardzo! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Easy Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Tutaj kolejny student jezdzacy Megane To tez moje pierwsze auto, mam ja jakies 1,5 roku i jak na razie wymieniam tylko czesci eksploatatyjne (rozrząd, plyny, filtry, lozyska, gumy w zaiweszeniu). No i raz musialem wymienic amortyzatory z tylu bo mi sie jeden zlamal, ale to wada fabryczna kombi (kombi czy wszystkich?). Szczerze polecam Nawet na benzynie (w moim przypadku 1.4 16v) da sie jezdzic i nie trzepie strasznie po kieszeni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Human Resources Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 kolejnt student-uczucia mieszane dot, aatyjnośc/kosztów megane. ludziom którzy szukają czegos ekonomicznego polecam silink 1,4 eco i wtedy obędzie się bez gazu. zrób sobie kalkulację po ilu km zwróci Ci się koszt LPG, obstawiam że sie nie opłaci montowanie instalki. a jezeli liczysz każdą złotwkę i chcesz sobie kupi auto które zupełni nie będzie bic po kieszeni zapraszam do kupna matiza po emerycie (bardzo dobre auto za rozsądne pieniądze) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronius Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 zgadzam się z Human Resources, że kupno wersji 1.4 eco jest dobrym pomysłem - powód: dużo takich meganek kupili ludzie mało jeżdżący bo to była najtańsza wersja w ofercie i da się kupić 10 letnie autko z przebiegiem ok. 80-100 kkm, od pierwszego właściciela, bezwypadkowe, zawsze w ASO serwisowane. Niestety inne silniki z takimi okazjami praktycznie się nie pojawiają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lepper_pl Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 a zwłaszcza diesla nikt nie kupuje żeby stał. tak jak mój w dieslu na każdy rok jego pracy licz 30tyś km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiael Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 Dokładnie. Ja kupiłem Diesla z grudnia 2004r. i miał przebieg 116 tyś. Więc wychodzi niecałe 40 tyś na rok. Jedyna zaleta to to, że takie samochody były jeżdżone zazwyczaj na dłuższych trasach... a wiadomo, ze Diesel najbardziej się męczy jak jest zimny na krótkich trasach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Abbadon84 Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 JA również polecam meganke mam moją niecały rok i jestem z niej bardzo zadowolony na razie odpukać leję benzyne i to wszystko mam silnik 1.4 fajny tylko troche słaby ale do normalnej jazdy zupełnie wystarcza Naprawde polecam te autko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nicpon Opublikowano 13 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2008 ja tez jestem studentem w sumie megane to moje drugie auto, wczesniej bylo Pajero 2.6l , ale nie narzekam praktycznie autko mi sie nie psuje i wymieniam tylko czesci eksplatacyjne i łanie wyglada a nie jak te golfy feeee Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dwalczak Opublikowano 14 Marca 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2008 mam ten sam dylemat ale jutro jade ogladac: http://otomoto.pl/renault-megane-C4172480.html moze cos z tego bedzie ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi