Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

odpadło ramię wycieraczki

Rms

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś rano po włączeniu wycieraczek ta wycieraczka, która jest przed pasażerem nie podniosła się. Po szybkich oględzinach okazało się, że ramię wycieraczki oddzieliło się od tej części która ją napędza. Jest to w miejscu łączenia ramienia wycieraczki z ramieniem napędzającym - w okolicach krawędzi pokrywy silnika i dołu szyby. Po prostu rozsypał się ten mechanizm który je łączy bo znalazłem kilka podkładek i kulek jakby z jakiegoś małego łożyska czy "okrągłego koszyczka" z kulkami.

Czy mieliście taki przypadek? Czy można tą część dokupić czy trzeba cale ramię zakupić? Czy to się rozbiera czy jest jakoś zaprasowane? Dziś po pracy postaram się to rozebrać... .

Dodano: 09 wrz 2015 - 12:56

Chodzi o samochód Renault Scenic II Ph I - omyłkowo wybrałem Megane - sorry.

Dodano: 09 wrz 2015 - 12:57

rocznik 2004 :)

Rozsypało Ci się łożysko(symbol łożyska 608 2 RS), jak masz możliwości i zdolności naprawisz sam, jak nie to znajdź aukcję na allegro, naprawiałem na wakacjach poprzez allegro koszt ~100 zł.

Nie mam pewności czy Wam dobrze wytłumaczyłem o co chodzi. Jak zdjęłem plastik, który zasłaniał to miejsce to wygląda to tak jak na zdjęciu, które zamieszczam. Łożysko (nr 2 i 1 na zdjęciu) wygląda jakby było zespolone z remieniem (nr 4), które łączy się z silnikiem (ten trzpień czy sworzeń, który wystaje). A druga część łożyska jest jakby wprasowana w ramię wycieraczki (nr. 2 i 3).

Postaram się to ujawnić na zdjęciu jeśli uda mi się je wkleiić - link do zdjęcia http://www.fotosik.pl/zdjecie/7e2b4202d2967a0c

Podpowiedzcie czy w tej sytuacji jest to jednak do naprawienia (jak to wymontować i jak zamontować nowe jeśli się uda kupić) czy muszę szukać całego ramienia (3) połączonego z tym krótszym (4).

Dzwoniłem dziś do ASO i tam powiedziano mi, że samo łożysko jest nie do kupienia a zespolone części kosztują 491 zł - ups!

Miałem identycznie. Ponieważ poległem przy demontażu pozostałości łożyska skorzystałem z usługi, wysłałem ramię i za trzy dni miałem spowrotem naprawione.Łożyska nie szukaj w ASO tylko w sklepie z łożyskami.

• 2 tygodnie później...

Temat załatwiony. Okazało się, że to typowe w Scenic II.

Warsztat specjalizujący się w Renault w mieście gdzie mieszkam (Zielona Góra) wymienił mi oba łożyska, szybko i bezproblemowo - koszt 90 zł.