Kaci Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Witam. Zakładam nowy temat, bo zależy mi na szybkiej odpowiedzi. Już kiedyś miałem problem z przepustnicą, ale myślałem, że wyczyszczenie jej coś pomoże. Niestety myliłem się. Od pewnego czasu znowu męczy mnie błąd, który jest wymieniony w temacie. Najgorsze w tym wszystkim jest to, że ten błąd nie jest ciągle. Chyba musi się nałożyć milion czynników, aby zapaliła mi się ta kontrolka :D. Przez ponad 2 tygodnie autko jeździło normalnie, wczoraj ukazał się błąd przy każdym zapłonie, a dzisiaj znowu cisza. Kiedy ta kontrolka świeci z przepustnicy wychodzi dźwięk tak jakby... Zgrzytanie? Raczej tak można to nazwać. Słychać to nawet z włączonym radiem. Załączam film, w którym odpalam silnik z tym błędem. https://www.youtube....eature=youtu.be Po zgaszeniu i odpaleniu jeszcze raz mogłem normalnie jechać i nic więcej się nie działo. Oczywiście byłem u mechaników, którzy podłączyli komputer i wykazał dwa błędy przepustnicy (potencjometru i napędu). I teraz mam do Was dwa pytania, otóż, czy warto oddać do regeneracji już teraz (i czy w ogóle jest to dobre wyjście) czy czekać, aż całkowicie się zepsuje? A drugie rodzące się z pierwszego, czy może coś więcej stać się z autem jak całkowicie uszkodzi się przepustnica, czy tylko nie będę mógł go odpalić? Megane I 1.4 16v benzyna. Z góry dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marktek Opublikowano 11 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2015 Miałem kiedyś podobny problem ale w citroenie c3 1.4.Słychać było takie brzęczenie ,terkotanie.Wyskakiwały błędy ale po wymianie na nową oczywiście wszystko powróciło do normy.Przepustnica jest tam elektroniczna.Koszt przez neta ok 420 zł. Lepiej kupić nową i jest ok. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 13 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 13 Września 2015 Sprawdź dokładnie kable i kostkę dochodzącą do przepustnicy (pod warunkiem, że masz elektroniczną, a nie na linkę). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaci Opublikowano 15 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Tak, przepustnice mam elektroniczną, a kable sprawdzałem już chyba z 5 razy. Również mechanik, który podłączył mi autko pod komputer to zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Możliwe, że jednak kończy się przepustnica. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaci Opublikowano 18 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 A czy w momencie całkowitego uszkodzenia przepustnicy może uszkodzić się coś "przy okazji"? Czy tylko przepustnica? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 Jak masz elektroniczną, to pewnego dnia po prostu nie odjedziesz z parkingu. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczwany Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 (edytowane) jakieś półtora roku temu miałem ten sam problem, po wyskoczeniu błędu (zygzak na tablicy)auto zaczynało wariować. zastanawiałem się nad regeneracją ale kupiłem nową koszt ok 600zł, niedawno ku mojemu zdziwieniu problem się powtórzył do tej poru był spokój, więc teraz nie wiem czy jak błąd będzie się powtarzał nie oddam jej do regeneracji koszt ok 200/300zł a gość mówi, że wymienia w niej całą elektronikę na nową. Regulamin pkt. 5.7 Ludzie :!: Czytajcie przed wysłaniem to co palce "nastukały" na klawiszach :!: Poprawcie, wstawcie odpowiednie znaki przestankowe. Zacznijcie nowe zdanie wielką literą :!: Nikt was nie goni :!: Nie ogłaszaliśmy konkursu wklepywania literek na czas :!: ;) Trochę szacunku dla czytających. -Prezes Edytowane 19 Września 2015 przez Prezes 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaci Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nowa przepustnica i ten sam błąd? Ja właśnie rozważam nad regeneracją przepustnicy. Mechanik daje rok gwarancji na nią, więc jak coś to będę mu odsyłać, aż nie naprawi tego :D. Tylko czy ktoś z forum może się wypowiedzieć na temat tej regeneracji? Ktoś podejmował się takiego zabiegu w swoim samochodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Nie wiem ile teraz kosztuje nowa, ale dwa lata temu nowa w ASO kosztowała niecałe 400 zł i miała dwa lata gwarancji, więc warto zasięgnąć języka ile kosztuje teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaci Opublikowano 19 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Na internecie jest za 600zł, to myślisz, że w ASO będzie taniej? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 19 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2015 Napisałem ile kosztowało to dwa lata temu. Kiedyś naszukałem się spinek i przycisków do klamek, na aukcjach spinki po 3-4 zł, a włączniki po 5 zł sztuka. W ASO zapłaciłem za spinki po 1,5 zł za sztukę, a włączniki kosztowały 6 zł za dwie sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 24 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2015 Sprawdź numery na swojej ale przypuszczam że jej numer to: 8200123061 - cena nowej około 650zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szczwany Opublikowano 10 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2015 Jaka kolego Twoja decyzja co do przepustnicy? Sprawdzałem w ASO w Szczecinie ile kosztuje nowa do mojego auta i koszt jej to 1540 zł. więc albo nowa z allegro albo regeneracja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaci Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 A mi akurat w ASO w Szczecinie powiedzieli, że 980zł nowa przepustnica... :D Jestem ciekaw z czego wynika taka duuuuuża różnica... ;)Bo widzę, że masz taki sam model autka. A co do przepustnicy to zostawiłem temat jak na razie. Ogólnie teraz przez cały ten czas nie miałem tego błędu, tak jak mówiłem, nie wiem do czego to już może wynikać. :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi