Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Klapka wlewu paliwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Caly mechanizm klapki mocowany jest za pomoca dwoch nakretek m8 lub m10.Najlepiej odkrecic kolo oczywiscie od strony wlewu, odkrecic 3-4 wkrety od nadkola odciagnac nadkole na bok i masz dostep do tych nakretek od mocowania klapki.Pod odkreceniu ich mechanizm masz na stole.Ja mielem ten mechanizm otwierania klapki rozsypany prawie w drobny mak ale pokleilem to jakos i dziala.Jak cos to pytaj.Pozdrawiam

jarek66 dzieki , pokrzepiles mnie troche na duchu bo mnie przybilo ...

teraz mam za duze mrozy tutaj w Moskwie, , pojade 18 stycznia do chelma u rodzicow to rozbiore.

troche mnie przybilo, podrozowalem ostatnio po polnocych rejonach jaroslavl i wojewodztwwa sasiednie , efekt piekne miejsca, .. super wrazenia.. jedna opona rozcieta, i brak wolnych obrotow w skutek wyskoku na kilkanascie centometrow ponad prog zwalniajacy :?:

defekt - szarpnelo silnikiem i rurka podcisnienie wolnych obrotow wyrwala koncowke z plasikowego malego badziewia w dolocie ( jaki pogiety francuz robi rurki bez zapasu ! na mrozie - 24 peklo w 0,0002 sekundy ) , jesli wam sie przydazy to objaw , obroty okolo 1000 obr/m i skacza czasme do 1500 obr/m

cena 50 pln plastikowe gowienko + 10 pln zamiana.

delej opony 2 trzeba kupic bo w polsce trzeba miec 2 takie same na osi, w rosji nie :]

Ja wyrwałem klapke z zawiasów podczas ostatnich mrozów. W zasadzie nie otwierałem jej na siłę. Najpierw spryskałem ile się dało zawiasy spirytusem a później delikatnie otwierałem. Gdy odpuściła to na całej linii. Dała się jednak założyc bez najmniejszego problemu. Wystarczyło wcisnąć ją z powrotem w zawiasy oraz dobrze przesmarować sprężynę domykającą klapkę, bo gdy nie przesuwała sie luźno to powodowała ponowne wyskoki z zawiasów przy próbie zamknięcia.

• 4 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Witam. Mam pewien problem. Ostatnio tankując na stacji zauważyłem, że na klapce jest zatrzask a w nim prostokątna dziura, z drugiej strony też jest jakaś szpara i chyba to jest jakiś zamek tylko problem w tym jak go się uruchamia żeby nikt niepowołany nie mógł otworzyć klapki? Myślałem, że tym kluczykiem co rusza się w lewo i prawo ale to przecież do centralnego więc nie mam pojęcia. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

PS. Nie, tam nie ma zamka na klucz

Twój temat przeniosłem do istniejącego o tym samym tytule- lepper_pl

otwórz klapkę wlewu, naciśnij przycisk od centralnego w pilocie i z lewej strony powinien wysunąć się bolec który blokuje wlew.

• 2 tygodnie później...

Witam,

Ostatnio mam problem z otworzeniem klapki wlewu paliwa (RM Coupe ph2). Z moich obserwacji wynika, iż bolec trzymający wewnętrzne oczko klapki nie odbija podczas otwierania centralnego. Trzpień cały czas jest w pozycji wysuniętej/zamkniętej. Pytanie do znawców - czy istnieje jakiś sposób aby dostać się jakoś od wewnątrz (ewentualnie zewnątrz) i otworzyć, a w późniejszym terminie naprawić ten problem?

scalono z już istniejącym tematem - gojgien

By otworzyć zamek wlewu paliwa trzeba troszkę rozłożyć tapicerkę od wewnętrznej strony bagażnika, tuż przed tylnym prawym swiatłem (na wysokości wlewu paliwa) Stamtąd można awaryjnie otworzyć klapkę wlepu. To jest do ph I. Ale może i w ph II też tak będzie.

• 2 lata później...

Nie będę otwierał nowego tematu, więc piszę tutaj.

Wczoraj na stacji chciałem zatankować benzynę, otwieram klapkę wlewu a ona ani drgnie (na zwiasach, ogólnie się odginała bo to plastik). Musiałem zatankować bo żydek praktycznie. Docisnąłem klapkę przy zawiasach mocno do karoserii i lekko uchylałem z każdej strony, aż poszło, ale... Klapka ogólnie się trzyma, jest tylko "luźna" tzn, że łatwiej się ją otwiera niż kiedyś + po zamknięciu część klapki (ta przy zawiasach) odstaje od karoserii i trzeba ją popychać ręką. Co w związku z tym stało się z klapką, żesię trzyma, ale ejst luźna? nic raczej nie ułamałem ,bynajmniej tego nie widze :-) centralny działą, zamyka klapkę.

Muszę dodać co wczoraj zauważyłem, mianowicie: podczas jazdy pali się co jakiś czas słabym jasnym kolorem kontrolka nie zamknięcia drzwi, gdy zamknąłem samochód (już oddalałem się od niego do domu) zauważyłem, że w środku zapaliło się światło (miałem je zgasić, ale po 5min samo zgasło), gdy leżałem nagle włączył mu się dwa razy alarm. Wszystko to po uszkodzeniu klapki nastąpiło.

Nadmienię ponownie, że klapka ogólnie się trzyma, ale jest luźna na tych dwóch "zawiasach:, a trzyma ją cos pomiędzy nimi, nie otwiera się do końca nie wiem czemu, nawet jak dociskam ręką.. Sam nie mogę dostrzec żadnej usterki wewnątrz.

Proszę o odp ;P

PS: patrzyłem na podobne problemy, ale mój jest troszkę inny z tego co czytam.

• 4 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Videos

• Ogłoszenia

• Polecana zawartość

• Renault Megane GrandCoupe z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi
      Renault Megane GrandCoupe z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi – nowa opcja dla oszczędnych kierowców
      Renault Polska ogłasza rozszerzenie oferty modelu Megane GrandCoupe o wariant z silnikiem wysokoprężnym 1.5 dCi o mocy 115 KM. Nowa wersja trafi do salonów już w marcu 2025 roku, oferując ekonomiczne spalanie i wydłużony zasięg na jednym baku. Ceny startują od 113 900 zł za wersję evolution oraz 117 400 zł za wersję techno z 7-biegową, automatyczną skrzynią EDC.
      Oszczędność paliwa i większy zasięg
      Nowy wariant Megane GrandCoupe będzie napędzany sprawdzoną jednostką 1.5 dCi, znaną z innych modeli marki. Silnik generuje 115 KM, a średnie zużycie paliwa wynosi 4,6-4,7 l/100 km, co oznacza, że jest o około litr oszczędniejszy od wersji benzynowej. Dzięki zbiornikowi paliwa o pojemności 50 litrów, samochód może przejechać nawet 1060 km na jednym tankowaniu. Niższa emisja CO₂ (120-124 g/km) czyni go także bardziej ekologicznym wyborem.
      Nowa wersja silnikowa będzie atrakcyjną propozycją zarówno dla kierowców pokonujących długie trasy, jak i dla klientów flotowych, którzy cenią sobie niskie koszty eksploatacji.
      Bogate wyposażenie w standardzie
      Megane GrandCoupe 1.5 dCi dostępne będzie w dwóch wariantach wyposażeniowych:

Evolution (113 900 zł) – w standardzie oferuje m.in.:
      Systemy wspomagania kierowcy: ostrzeżenie o nadmiernej prędkości, kontrola bezpiecznej odległości, aktywne hamowanie AEBS, asystent pasa ruchu. Dwustrefową klimatyzację automatyczną. 7-calowy ekran TFT w zestawie wskaźników. System multimedialny Easy Link 7" (DAB, Bluetooth®, 2 x USB/jack, 2 x USB dla pasażerów tylnych siedzeń). Bezprzewodową replikację ekranu smartfona.
        Techno (117 400 zł) – oprócz wyposażenia evolution dodatkowo oferuje:
      System multi-sense, który pozwala na personalizację ustawień jazdy. Kartę Renault Hands Free z funkcją powitalną. Światła przednie Full LED „Pure Vision”. 17-calowe aluminiowe felgi. Klasyczna elegancja i praktyczność
      Megane GrandCoupe czwartej generacji to stylowy sedan o długości 4,63 m, oferujący przestronne wnętrze oraz dużą pojemność bagażnika – 503 litry (po złożeniu tylnych siedzeń – 987 litrów). Charakterystyczna linia nadwozia i elegancki design sprawiają, że samochód wyróżnia się na tle konkurencji.
      Pełna oferta Megane GrandCoupe
      Obok nowej wersji wysokoprężnej, Renault oferuje Megane GrandCoupe również z silnikiem benzynowym, spełniającym najnowsze normy GSR2 (General Safety Regulation 2):
      TCe 140 w wersji Evolution – od 101 900 zł. TCe 140 EDC Techno – od 111 400 zł. Nowa opcja 1.5 dCi uzupełnia gamę silnikową, dając klientom wybór między dynamiczną benzyną a oszczędnym dieslem.

Źródło: Renault

• +1
      • 0 odpowiedzi
    • Renault otwiera pierwsze Renew Factory w Polsce
      Grupa Renault, we współpracy z KrubaGroup, inauguruje pierwsze Renew Factory w Polsce – zakład dedykowany renowacji samochodów używanych marki Renault, Dacia oraz innych producentów.
        • +1
      • 1 odpowiedź
    • Ciśnienie na turbinie poniżej 2000rpm. Ile powinno wynosić? K9K636
      Pytanie jak w tytule. Ile powinno wynosić prawidłowe ciśnienie na turbinie poniżej dwóch tysięcy obrotów? Ostatnio mam wrażenie ,że nasz Scenic robił się strasznie ospały. Przerdzewiał wydech na samej przepustnicy, i wypiął się kompletnie.Żona jeździła tak z dwa tygodnie,wylapałem to dopiero kiedy wziąłem auto do pracy i na autostradzie nastąpiło wypalanie FAP (pełen przelot ).Od tamtej pory auto na jedynce nie jechało w ogole. Założylismy nowy wydech,jednak auto nadal było mułowate. Dopiero dziś zrobiłem adaptacje przepustnicy wydechu i jest jakby lepiej,ale nadal nie do konća . Auto pompuje około bar w przedziale 1600-1800/900,turbina rozkręca sie dopiero przy 2000-2100 obrotów na zadane 1.55 i scenic rusza żwawo do przodu. 

Zastanawiam się czy ten wydech coś za sobą pociągnał,czy wystarczyło tylko zaadaptować inną przepustnice ,czy może jeszcze to fakt że pojeździlismy 2.0dci 150 i tylko się nam wydaję i było tak zawsze (laguna przyspiesza dość agresywnie w porównaniu do scenica). Wartości EGR i przepływomierza plynnie zmieniają się w trakcie obciązenia,auto nie ma żadnych błędów. 
      • 23 odpowiedzi
    • Nawiew tylnej kanapy - Megane 3
      Witam, planuje zakup Megane 3 Grandtour. Przegladajac ogloszenia nie widze aby jaka kolwiek miala nawiew na tylnia kanape. Pytanie czy jesrt to do zrobienia ? Może części z laguny 3 beda pasować ? Robił, ktoś cos podobnego ? Wymysliłem sobie kupno M3 1.5 dCi 110km, do tego chciałbym na start zrobić chip zeby podniesc moment  obrotowy i zyskać pare km. Później  chciałbym wrzucić jeszcze radio 2din z możliwością podpięcia kamery cofania i gniazdo zapalniczki lub usb do ladowania dla pasazera z tylu. Aczkolwiek najbardziej mnie nurtuje czy jest opcja na ten nawiew do tylu dla pasażerów. Jeżeli to pomocne... jestem gotow zrezygnować z tego joysticka jesli takowa wersja jaka kupie bedzie go posiadać. jezeli bedzie trzeba zmienić caly ten tunel . Dla mnie jest elementem zbędnym. W tym miejscu bardziej pasowałby jakis schowek z zasuwana roletka, albo poprostu miejsce na kubek. 

Jesli był taki temat poruszany to podlinkujcie. Nie znalazlem nic co by zaspokoiło moje pytania. Widziałem wątek o M4 ale te auta chyba troszeczke sie różnią ? 

REGULAMIN Forum się kłania pkt 5.6  - Prezes

• 24 odpowiedzi
    • Jak sprawdzić kod silnika?
      Czy można jakoś odczytać kod silnika i skrzyni biegów z naklejki czy VINu? Jeśli tak to jak?
      • 11 odpowiedzi
  • Dodaj nową pozycję...

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl .

Tak, AdBlock został przeze mnie wyłączony!