szwychtenberg94 Opublikowano 16 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Listopada 2015 Witam Mam następujący problem. Dwa sezony wstecz, w okresie zimowym, jeździłem Meganem na felgach stalowych 15" ET50 6J. Po wymianie klocków i tarcz hamulcowych felgi już nie pasują, a mianowicie ocierają o zaciski. Oryginalne aluminiowe ET43 6J nie sprawiają kłopotów. Zastanawiam się czy odsprzedać stalowe i szukać takich z ET43, czy lepiej zostawić i kupić dystanse. Jeśli ta druga opcja, to jaka maksymalna grubość będzie akceptowalna i nie wystąpi obcieranie kół o nadkola. - rozmiar opon: 185/R15 Może ktoś z Was korzystał z takiego rozwiązania u siebie w Meganie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bananwq Opublikowano 17 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Jak dla mnie: To wystarczą dystanse od 7 mm jeżeli ET43 są ok bo to czy są to stalówki czy też alu większego znaczenia raczej nie ma(proszę o korektę jeżeli się mylę) tak wynika z przeróżnych kalkulatorów jak i artykułów w internecie na stronę, a może masz lekko za szerokie kapcie? Czy nie zmieniałeś ogumienia a to czy skorzystasz z dystansów czy nie to już chyba twoja decyzja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szwychtenberg94 Opublikowano 17 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2015 Trafiłem na okazyjną ofertę 4 dystansów po 20mm. Teoretycznie samochód powinien stać się stabilniejszy zarówno na stalowych, jak i aluminiowych felgach. Osobiście nie mam doświadczenie i nie wiem czy zmieszczą się w Meganie takie dystanse, a druga sprawa to jak wpłyną na awaryjność zawieszenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shu90 Opublikowano 18 Listopada 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2015 20mm to już ranty będziesz musiał pozaginać. Zawieszenie nic nie poczuje zmian, bardziej łożyska kół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi