Rabcio Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Witam Potrzebna mi wasza fachowa rada :P:P otóż wczoraj dostałem kamieniem w szybe od pędzącego z nad przeciwka samochodu... Z takiej małej dziurki poszła mi Krecha przez całą szybe. Czy ktoś z was może już wymieniał przednią szybę ? czy zna ktoś mniej więcej koszta takiej wymiany... Byłbym wdzięczny gdybyście dali mi namiar na sprawdzoną firmę która się zajmuje produkowaniem( bądź sporowadzaniem) takich szyb. Megane II 2003r. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
martinello Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Ja jestem świeżo po wymianie, tyle że robiłem to z OC sprawcy uszkodzenia... O ile wiem, szyb jest kilka rodzajów - każdy w innej cenie. Sugeruję, żebyś zadzwonił do ASO i podając swój numer VIN dowiedział się jaki konkretnie typ jest u Ciebie. No, chyba że z powodów finansowych decydujesz się na najtańszy wariant - ale wtedy rezygnujesz np. z czujników deszczu i świateł. U mnie było tak - PZU wyceniło szybę w kosztorysie na 350 zł (i za tyle można by chyba kupić Picklingtona czy inny zamiennik) w ASO zaproponowali taką samą jak była fabrycznie za 2400. Podjedź do jakiegoś dobrego warsztatu szklarskiego - może uda się naprawić uszkodzenie (na co bym nie liczył, ale zapytać można) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
suchutki Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Ja miałem taki sam przypdaek, pęknięcie na ok 10-15 cm, pojechałem do pana co klei szyby i za 70 zł tak mi skleił że nie widać ani ryski :P pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość eseli Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Dokladnie - ja zrobiłem jak Suchutki - w Bielsku jest magik co klei szyby - ani śladu a niski koszt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zibi1961 Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Szkoda ,że wcześniej nie wiedziałem że można szybę skleić.Miałem ryskę ok 5 cm i wymieniłem szybę na nie oryginalną (300zł z wymianą ,oryginalna ok 800 zł) Jeżeli masz tę fioletową antyrefleksyjną to próbuj skleić bo różnica w widzeniu przez szybę jest kolosalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krilas Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 moja przednia szyba też ma parę odprysków, i pęknięc delikatnych, czy też warto udac sie do takiego fachowac, który cos poradzi, podpoleruje szybkę żeby rysy się nie rozchodziły ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kataryniarz Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 21 Kwietnia 2008 Warto i to jak najszybciej - im dluzej jezdzisz z uszkodzeniem tym bardziej je po naprawie widac (dostaje sie brud, ktorego nie mozna usunac). Nie wspominajac juz o mozliwosci dalszego pekania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
coolesh Opublikowano 26 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2008 krilas, fachowcy od szyb nie polerują rysek. Naprawa polega na tym ze peknięcie jest oczyszczane, koniec pękniecia nawiercany (w celu uniemożliwienia dalszego postępowania pęknięcia od tego punktu), wysysane jest powietrze, nakładany jest klej który kurczy się i utwardza pod wpływem promieni UV, a potem pod lampą UV pęknięcie jest sklejane. Fakt jest taki, że jest to tanie i skuteczne działanie (kleiłem już 2 razy w starych samochodach), ale pod światło rysy można się doszukać - patrząc natomiast "standardowo" pęknięcia nie powinno być widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi