Damagus Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 (edytowane) Witam serdecznie. Z góry przepraszam, wiem że to nie forum Clio, z tym że tam nikt nie potrafi mi pomóc dlatego mając na uwadze Wasze doświadczenie przeglądając tematy na tym forum chciałbym prosić o pomoc, gdyż jestem w kropce. Dostrzegam pewną analogię, bo to jednak Renówka, dlatego też to popchnęło mnie do napisania tematu. Założyłem do swojego Clio C2PH1 licznik z komputerem pokładowym. Podpiąłem wszystko zgodnie z zaleceniami wyczytanymi na forum i mam pewien problem. Mianowicie nie wyświetla mi żadnych danych odnośnie spalania tj. chwilowe, średnie, zasięg oraz zużyte paliwo. Próbowałem już resetowania, odłączania akumulatora itd. i nic nie pomaga. Mój sterownik to Safir 2, zaś silnik 1.2 8V (D7F). Wpiąłem się w 25 PIN (tj. 7 od prawej strony drugiego(krótszego rzędu)). Podczas resetowania wyświetla ilość paliwa w baku, zaś błędy ---h - czyli błąd czujnika poziomu oleju (mam tego świadomość, bo nie wyświetla mi komunikatu OIL OK). Po przejechaniu 400m zamiast kresek wyświetla się spalanie 0.0L/100KM. Analogicznie podczas przekroczenia prędkości 25KM/H w przypadku spalania chwilowego. Spalone paliwo również 0.0L, zaś zasięg pokazuje cały czas same kreski. Po 16 km zera zmieniają się w migające kreski. Proszę o poradę co zrobiłem źle i jak rozwiązać problem? Otóż sprawdziłem kabel i płynie tam coś (12.5-12.6V), ale z licznika do ECU. Zaś na 25 pinie ECU są jakieś napięcia rzędu 0.08 - 0.12V. Zmieniłem już nawet licznik na inny i nadal to samo. Poradźcie co mogę jeszcze zrobić? Może gdzieś jednak źle się wpiąłem, choć wątpię bo sprawdzałem kilkakrotnie? Albo ten ECU nie wysyła informacji o spalaniu? Z góry bardzo dziękuję za wyrozumiałość. Dołączam zdjęcie ECU. Edytowane 29 Lutego 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Na forum jest dział poświęcony Clio i tam proszę pisać, na przyszłość. Przenoszę w odpowiednie miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 25 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Możliwe, że jest tak samo jak w Megane I, gdzie niektóre wersje sterowników Fenix takiego sygnału nie wysyłały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Damagus Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2016 Da się to jakoś sprawdzić żeby mieć pewność? Ewentualnie co zrobić jeśli tak jest? Wymienić sterownik na inny pasujący? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tika Opublikowano 7 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 (edytowane) Miałem dokładie to samo w scenicu 1.6 8v. Przy uruchomionym silniku same kreski przy jeździe 0.0 . Wykonywałem jakieś prace przy silniku i dla wygody rozpiąłem sobie 3 wtyczki. Od krokowego , tpsu i czujnika temp. zasysanego powetrza. Okazało się , że wtyczka od krokowago miała widocznie luźny któryś pin. Igła i kika minut pracy i podoginałem w kostce. Teraz pokazuje dokładnie. Mało tego to wcześniej przekłamywał średnie zużycie , było większe o 3-4 litry. Dodano: 07 maj 2016 - 23:15 Jeżeli komputer powyżej 20 km pokazuje 0.0 tzn , że sterownik wysyła sygnał o spalaniu nie ma tylko pełnych danych do wyliczenia spalania. Edytowane 7 Maja 2016 przez tika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi