osiemmx Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Nasłuchałem się i muszę go wymienić. Otwieram maskę i chyba jest przed prawym kołem ale nie mam pojęcia jak się do niego dostać (od dołu ? - od góry klima przeszkadza). Nie zapowietrzę układu ? Po prostu nie wiem czy to jest prosta robota czy lepiej jechać do mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomik Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Na tym filtrze masz zaworki i je zakręcasz(przewody są oznaczone kolorami więc nie pomylisz),a jeśli chodzi o wyjęcie to wychodzi lekko obrócony w górę w stronę chłodnic.ja patrzyłem jak wymieniali to mechanicy ale szczerze mówiąc to na Twoim miejscu pojechałbym do mechaniora bo majątku to nie kosztuje! ;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gojgien Opublikowano 14 Kwietnia 2008 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2008 osiemmx, Gdybyś tak w profilu podał rocznik auta, łatwiej było by udzielić odpowiedzi. Udzielę podpowiedzi jak to robiłem w scenicu, gdyby Twój filtr był inny to opis w tym temacie przyda się potomnym. Mnie się jednak wydaje, że Twój filtr jest podobny do mojego, ma tylko 2 wężyki i na środku od góry jedną śrubkę TORX. Jeśli mam rację to odkręcasz tą śrubkę, demontując uprzednio wężyki, podnosisz pokrywę filtra i wyjmujesz wkład. W to miejsce wstawiasz wkład np: FILTRON PM 858/2 z kompletem uszczelek. Po poskręcaniu podłączasz wężyk dopływowy i powoli pompujesz paliwo gumową gruszkę na przewodzie przed filtrem. Gdy zobaczysz paliwo w drugim króćcu, zakładasz drugi wężyk, ten do pompy wtryskowej. I teraz przyda się druga osoba, która zapali silnik, a Ty dalej pompujesz paliwo gruszką. Robisz to po to by ewentualne powietrze przepchnąć przez pompę do cylindrów, lub przez przelew na pompie z powrotem do baku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osiemmx Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Dzięki, opis się bardzo przydał – filtr wymieniony :P . Co prawda mam inny filtr - Filtron PM 815/1 ale poza tym szczegółem wszystko się zgadza. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wdanilowicz Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 A jak to zrobić w aucie z 2003 roku z silnikiem 1.9dci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek708 Opublikowano 27 Czerwca 2008 Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2008 wdanilowicz, poszukaj na forum,są nawet zdjęcia i opis krok po kroku jak to zrobić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi