RachuCiahu Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 (edytowane) Witam. Mam pewien problem, mianowicie od dłuższego czasu to jest około 2 miesięcy silnik nie zawsze pracował tak jak powinien. Są to nierówne obroty, praca na trzech garach, głośnie klekotanie i dużo wydostającego się szarego dymu z wydechu. Problemy te nie występowały cały czas, pojawiały się od tak i znikały od tak np przy zmianie biegu ustępowały by po chwili znowu było słychać głośnie stukanie w silniku, samochód tracił wtedy moc. Jakiś tydzień temu auto przestało odpalać, jakby silnik nie dostawał paliwa. Gdy doprowadzałem je bezpośrednio ze strzykawki silnik pracował normalnie lecz objawy te występowały. Zauważyłem że jakiś kabel (prawdopodobnie od nachylenia kątu wtrysku) nie był dobrze przymocowany, gdy go podłączyłem silnik zaczął pracować normalnie, lecz już później wieczorem gdy odpaliłem ponownie samochód objawy te wróciły i po zgaszeniu silnika auto już nie odpala. Problemem może być nie oryginalny filtr paliwa który prawdopodobnie jest rozszczelniony bo widać pęcherzyki powietrza w przewodzie od filtru do silnika, po ominięciu tego elementu i poprowadzeniu przewodu bez filtra do silnika auto ciągnęło ropę normalnie, lecz tak jak już wspominałem auto na chwilę obecną nie odpala, nawet ze "strzykawki". Opis ten może nie jest jakoś przejrzysty no ale starałem się jak najlepiej ująć problem. Jeśli ktoś ma jakieś pomysły które mogły by pomóc lub wie jak rozwiązać ten problem to serdecznie proszę o pomoc. Auto to Renault Megane I 96r. 1.9dT RT. Pozdrawiam. Edytowane 11 Marca 2016 przez RachuCiahu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 10 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2016 Paliwo dochodzi do pompy, a potem do wtryskiwaczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RachuCiahu Opublikowano 12 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2016 Do pompy tak, czy do wtryskiwaczy no właśnie nie wiem, samochód nie odpala to chyba nie Dodano: 12 mar 2016 - 14:48 Jednak tak, paliwo dochodzi do wtryskiwaczy. Ktoś coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedi_dt Opublikowano 14 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2016 Nie mrugają ci przypadkiem kontrolki na desce rozdzielczej np od świec żarowych? Przy zapowietrzaniu się bądź niedostatku paliwa przynajmniej mi kopcił na biało jak z parowozu :) Jeśli zaś chodzi o nierowną pracę i brak mocy to w moim przypadku zacinały się "suwaki" w pompie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi