trocek Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Witam, posiadam Renault Megane 1.9d 64km KM1999r. Postanowiłem wymienic rozrząd razem z pompa. Wszystko ładnie pięknie, ale jak odebrałem samochód z warsztatu i odpaliłem samochod zaczął wariowac, na wolnych obrotach falowały mu obroty i w tym czasie mocno dymił. W warsztacie ktorym go robili powiedzieli ze trzeba ustawic jeszcze go. Na nastepny dzien dzwonia do mnie i mowia ze mam walniety wtrysk, wkurzylem sie na nich, bo dalem sprawne auto a odebrałem popsuty. Pojechalem do goscia, ktory zajmuje sie typowo wtryskami. Okazało sie, ze to nie wtryski, wiec co to moze byc? nie mam pojecia... Moze zapłon? Nie wiem, jakim cudem, wczesniej auto pracowało a teraz juz nie. Prosze o jakies sugestie :/ na wolnych obrotach faluje, gdy gazuje to juz tak nie faluje, ale gdy puszczam gaz to znowy faluje :/ Pozdrawiam Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 20 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Merkaba Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Ciężko pali, dymi, brak mocy to źle ustawiona pompa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trocek Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 pompa paliwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Wtryskowa, jest napędzana rozrządem. Wygląda na to że u Pana Mietka wymieniałeś rozrząd... Edytowane 20 Marca 2016 przez mayn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trocek Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Nie, wymieniałem normalnie w warsztacie razem z książka serwisowa i wgl. Ale według nich wszystko prawidłowo wymienili Edytowane 20 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_Pl Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 prawdopodobnie trzeba na nowo ustawić kąt wtrysku na pompie paliwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trocek Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) ale to mechanicy cos zle ustawili? oni mogli cos zle zrobic wymieniajac rozrzad i pompe wody? i jest mozliwosc samemu to ustawic? Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 20 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Należy pamiętać że trudno dzisiaj o fachowego mechanika. Ponad 7 lat temu w swoim Clio II 1.2 16V zleciłem wymianę kompletnego rozrządu u mechanika. Po wymianie miałem złe przeczucie czy w ogóle dobrze zrobił rozrząd... Po rozebraniu u innego mechanika rozrządu, okazało się że był przesunięty o 1 ząbek, i co najważniejsze napinacz był wkręcony na siłę ukośnie poprzez wygięcie motylka który wchodzi w blok silnika. Tak wyglądał napinacz po wyjęciu: Jeśli bym nie sprawdził kontrolnie rozrządu, do 500 km pasek by się przetarł od tarcia o napinacz leżący pod kątem. Na napinaczu widać roztopioną gumę paska rozrządu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trocek Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) ale mechanik mówił ze nawet dwa razy sprawdzali czy dobrze wymienili rozrzad, wiadomo słaby mechanik moze cos spartolic Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki Aston76 Edytowane 20 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mayn Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Wygląda na to że na własną rękę musisz sprawdzić u innego... A może coś podmienili ? Wtryski ? Pompa wtryskowa ? Zdarzają się takie przypadki niestety... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trocek Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) wtryski sprawdzałem u innego sa sprawne mimo ze ten mechanik co robił mi rozrzad mówił ze to właśnie wina jednego wtrysku ze tak nierowno silnik pracuje... wlałem dzis do baku troche miksolu moze to wina pompy paliwa i moze ja troche przeczysci Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.7 - logika wypowiedzi Aston76 Edytowane 20 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollup Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 Ja miałem podobne doświadczenie. U mechanika (pana Mietka) wymieniłem rozrząd i po wyjeździe z warsztatu okazało się, że autko ma małą moc, pali więcej. Rewizyta w warsztacie i ponowna diagnoza - pan Mietek stwierdził że rozrząd jest OK ustawiony, doszukiwał się różnych innych problemów. Wizyta w "poważnym" warsztacie i diagnoza - jednak źle ustawiony rozrząd. Przesunięcie o jeden ząbek powodowało takie anomalie. Co się okazało - Miecio zastosował w moim przypadku złe blokady wału silnika, tanią "chińszczyznę" a nie oryginalną blokadę. Sugerowałbym jednak weryfikację ustawienia rozrządu u innego mechanika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trocek Opublikowano 20 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) a ile moze kosztowac ta regulacja? i najlepsze jest to ze oni strasznie sie zarzekali ze rozrzad jest okej i ze jak chce moge jechac sprawdzic chyba na stacji diagnostycznej czy jest dobrze zrobiony Regulamin pkt. 5.6 - pl-literki 5.7 - logika wypowiedzi Aston76 Proponuję Koledze zapoznać się z regulaminem forum, bo widać że ten punkt programu został pominięty podczas rejestracji.Aston76 Edytowane 20 Marca 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gollup Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 W moim przypadku zapłaciłem 650 (diagnoza i ponowne ustawienie). Nie musiałem wymieniać paska rozrządu (poluzowane były mocowania dwóch kół na wałkach) tak to sprytnie zrobili mechanicy z Renault Service. Ale musisz pamiętać, że zdjęty pasek rozrządu (bez względu na to kiedy został założony) nie nadaje się do ponownego założenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi