robertn5012 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) Witam! Jest to mój drugi post na forum. Mój samochód to Renault Megane I 1.6 Cabrio Mam problem z podłączeniem jakiegokolwiek komputera z samochodem. Problem pojawił się trzy miesiące temu kiedy to falowały mi obroty silnika ale po wyłączeniu i włączeniu samochodu było okej. Chciałem się tego pozbyć ale nie udawało się znaleźć przyczyny. Elektryk, który podobno ma duże doświadczenie pod względem diagnozy komputerem nie mógł się połączyć jak przy zimnym i przy ciepłym silniku. Powoływał się że podobne samochody sprawdzał kiedyś i wszystko grało a z moim nie może się połączyć. Co dalej. Ojciec namówił mnie aby w grudniu oddać auto do przeglądu i przeczyszczenia. Wszystko grało do ostatniego poniedziałku gdzie padła mi cewka. Niestety nie byłem w posiadaniu miernika i oddałem do mechanika auto, który policzył mi troszkę za wymianę. Poprosiłem go o sprawdzenie komputerem czy wszystko okej i czy może się połączyć. I to samo. Powiedział, że wina leży po stronie Immobilajzera, kostki mogły być wymieniane ze względu na zamoczenie. Może jednak ktoś jest w stanie podpowiedzieć jak sprawdzić wszystko po kolei dlaczego nie działa podłączenie? Z góry dzięki za podpowiedzi. Szukałem na forum ale dokładnej odpowiedzi nie znalazłem. Pozdrawiam Robert Edytowane 19 Kwietnia 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Najpierw trzeba sprawdzić, czy auto można zdiagnozować CLIPem, jak tak, to temat zakończony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertn5012 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Czyli podjechać do mechanika, który ma ten program i sondę aby sprawdził? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Dokładnie tak, chodzi o sondę Renault CLIP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertn5012 Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Dobra poszukam gdzieś w Warszawie i podjadę. Dam znać co się udało zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karllo Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Poszukaj na forum, są ludzie co mają clipa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertn5012 Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Maja 2016 Rozmawiałem z adminem i człowiekiem, który się reklamował tu na forum, że może podłączyć i sprawdzić CLIPEM ale powiedział, że raczej nie będzie pozytywnego połączenia. Muszę sprawdzić czy jest napięcie na OBD. Ale może ktoś ma pod ręką link do posta jak to sprawdzić? Z góry dziękuję Robert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robertn5012 Opublikowano 22 Listopada 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2018 Udało się połączyć. Oddałem do mechanika/elektryka, który spędził pare/parenaście godzin nad tą sprawą i stwierdził, że moduł AIRBAG był uszkodzony co powodowało problem z połączeniem. Dodatkowo dodam, że wspomniany moduł mocowany jest tuż przed lewarkiem do zmiany biegów. Mam nadzieję, że komuś się przyda taka informacja. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi