jawrob Opublikowano 22 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2016 (edytowane) Witam! Posiadam SIII z 1.6 dci rok 2011 154k km. Ostatnio podczas uruchamiania silnika na początku pracy tak przez pierwszą 1 minutę od strony rozrządu dochodzi chrobot, brzęczenie metaliczne. Pojawiło się przy zmianie paska osprzętu. Myślałem, że pasek został za mocno naciągnięty i brzęczy rolka alternatora. Po ponownej wizycie u mojego mechanika, zdjęliśmy pasek osprzętu i odpaliliśmy silnik na chwilę i dźwięk brzęczenia nadal się pojawił. Mechanik stwierdził, że może to być napinacz łańcucha. Jak sądzicie? Co to może być? Druga sprawa jeśli już myśleć o wymianie, to kiedy się wymienia rozrząd w tym silniku i czy jest sens wymiany samego napinacza? Robert Edytowane 24 Października 2016 przez aston76 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Andrzej-2010 Opublikowano 23 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Października 2016 Silnik ten ma łańcuch rozrządu, nie ma określonego przebiegu wymiany. Trzeba zobaczyć i ocenić stan łańcucha, napinacza, kół zębatych. Jeżeli łańcuch jest zbyt luźny lub ociera o obudowę, to należy go wymienić. Auto masz od nowości ???, czy jeździsz dynamicznie?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Teg Opublikowano 24 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 24 Października 2016 Słyszałem coś takiego w 2 Megane 1.6 dCi które oglądałem do kupna - nie kupiłem. Możliwe że napinacz, sam łańcuch. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi