Skocz do zawartości

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

Problemy z zamkiem bagażnika po odłączeniu akumulatora.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

O problemach z moją Megane można by było napisać już książkę - mimo że ten samochód mam jakieś pół roku. Tym razem jedna poszło coś grubszego i nie mam pojęcia jak się za to zabrać...

Trzy dni temu samochód nie chciał odpalić ze względu na wyczerpany akumulator i przypadkowo zostawiłem na mrozie niezatrzaśnięty (ale zamknięty) bagażnik, w którym trzymałem rzeczy do przygotowania do jazdy. Samochód stał 2 dni bez zasilania (bo mam badziewiasty prostownik) i też jak tylko akumulator się podładował, podłączyłem go do samochodu. Pierwsze co zauważyłem to to, że komputer wywala ciągle, że bagażnik jest otwarty i na desce rozdzielczej informacja o niezamknięciu drzwi. Przez to komputer nie pozwala mi zamknąć drzwi z pilota. Same zamki drzwi działają i się zatrzaskują, bo testowałem je na pięciu-sekundowym przytrzymaniu przycisku zamknięcia drzwi. Samochód nie odpowiada na przycisk do otwierania bagażnika na karcie - nie świecą się kierunkowskazy, jak to bywało. Podobnie w przypadku próby zamknięcia i otwarcia drzwi z pilota - kierunkowskazy nie włączają się przy otwarciu i próby zamknięcia pojazdu, ale sam mechanizm otwarcia i próby zamknięcia działa. Same kierunkowskazy przy jeździe działają.

Co nie działa nie tak? Elektryka, czy sam zamek? Sam zamek to chyba nie sztuka kupić na allegro i zamontować sam, a jeśli chodzi o tutaj o grubszą elektrykę to kiepsko. Jednak swoje zamek kosztuje, to też nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto.

Da się może jakoś awaryjnie zatrzasnąć ręcznie zamek bagażnika od środka, tak abym mógł zamykać drzwi z pilota i nie wywalało błędu na ten czas?

Bardzo proszę o odpowiedź. Może ktoś miał podobny problem. Do dobrego elektryka teraz ciężko się dostać - trzeba czekać półtora tygodnia. Chyba przez te mrozy...