sadman Opublikowano 25 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) Witam posiadam od niedawna Megane coupe I phII 2000r 1,6 16v wcześniej miałem 97r z silnikiem 8v, ale do rzeczy na początek zamieszczam filmik Na filmiku samochód zaraz po odpaleniu silnik jest zimny, w sytuacji kiedy ruszę od razu po odpalaniu to po około 500m silnik nie ma mocy mam przykładowo 2800 obrotów 4 bieg i obroty powoli spadają brak reakcji na pedał gazu jakby silnik się dusi, po około minucie obroty wracają i mogę normalnie jeździć. Na filmiku samochód stoi, kiedy obroty wrócą z powrotem do 1500 to mogę już ruszać bez obaw o brak mocy na drodze. Kolejna ważna rzecz to temperatura otoczenia sytuacja na filmiku to 6 stopni, kiedy jest np -3 to kiedy następuje moment spadku obrotów z 1500 do 750 wtedy tutaj silnik dusi się tylko jakieś 10sekund potem znów wraca do 1500 Dodam że kiedy następuje ta sytuacja 1500>750 dusi się>1500 to już wtedy wraz z wzrostem temperatury silnika wskazówka obrotów ładnie i równo powoli opada do 750-850 obrotów czyli tak jak być powinno normalnie Na rozgrzanym silniku nie ma takiego problemu, wymieniłem silnik krokowy na nowy adaptacja zrobiona zgodnie z poleceniami na forum, wyczyściłem styki od czujników, sprawdziłem bezpieczniki i ampery. planuje wymienić czujnik temperatury bo wydaje mi się że jakieś złe info idzie do komputera na zimnym silniku i za szybko schodzą obroty do 750 Edytowane 25 Listopada 2016 przez sadman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_r_z_e_m_o Opublikowano 27 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2016 Było, Było i jeszcze raz było. Klasyka gatunku, ten typ tak ma czyli TTTM ;) Uszczelki przepustnicy są do wymiany, profilaktycznie wyczyść przepustnicę. Poza tym masz prawdopodobnie uszkodzony czujnik temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bumpalump Opublikowano 30 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2016 W żadnym wypadku ten typ tak nie ma, tylko diagnostyka jest trudna i każdemu pomogło coś innego. Poszukaj kogoś z Clipem kto potrafi interpretować pomiary lub jedź do ASO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi