Skocz do zawartości

Nasza strona utrzymywana jest wyłącznie z reklam. Dlatego prosimy o wyłącznie AdBlocka w przeglądarce podczas korzystania z witryny https://megane.com.pl

Sklep z częściami do Renault - sprawdź iParts.pl

swiecąca się ciągle kontrolka ABS

Rekomendowane odpowiedzi

witam, od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Megane 1,6 z 97'

od pewnego czasu moja uwage przykula ciagle swiecaca sie kontrolka ABS, odstawilem samochod do warsztatu, ktory rzekomo specjalizuje sie w naprawie takiego rodzaju problemow z ABS-em

Mechanik sprawdzil wszystkie czujniki, okazalo sie, ze pomiary rezystencji na 3 czujnikach wskazywaly poprawna wartosc, lecz na prawym tylnym kole wartosc wyraznie odbiegala od normy, o ok 100 omow. Poinformowal mnie tez, ze system sprawdza po uruchomieniu silnika kazdy obwod, i kontrolka ABS powinna zgasnac, przygasic sie, i jezeli cos jest nie tak, to spowrotem sie zaswiecic, a u mnie takiego czegos nie ma, tak jakby ktos obszedl uklad, i spial ja na krótko...

W domu postanowilem sprawdzic jeszcze bezpiecznik, podmienilem na zapasowy, i ku mojemu zaskoczeniu, kontrolka gasla! No ale szczescie nie trwa wiecznie, i po kilku dniach, kiedy zajechalem na stacje zatankowac, kotrolka po uruchomieniu silnika nie zgasla <ok>

Jezeli ktokolwiek wie, co moze byc przyczyna tej 'usterki' prosze o odpowiedzi, lub ew. kontakt :(

dzieki z goru, pozdrawiam milosnikow Renault :)

• 1 miesiąc temu...

Tez mam ale meganke i nic takiego nie mam, ale moj kolega któy także posiada meganke tez mial podobny problme. Mianowicie kiedy deszcz popadal, albo bylo bardzo mokro, zapalal mu sie kontrolka ABS i system ten nie dzialal. Przyczyna byl przewod gdzies w okolicy zderzaka z przodu, kory nie byl dostatecznie zaizolowany i kiedy bylo mokor robilo sie "zwarcie" W sumie głupota, ale tez szukal dlugo przyczyny. Pozdrawiam

Jeżeli kontrolka sie świeci to ABS nie zadziała. Nie ma innej rady tylko trzba przejrzeć czujniki, nie tylko pod wzgledem rezystacji ale krok po kroku obejrzeć gdzie robi sie zwarcie jak w przypadku opisanym przez szakal'a.

Wystarczyło że gdzieś sie przegrzała izolacja na przewodzie - rezystancja bedzie dobra ale jak dotknie do tego elementu od którego sie przegrzala to znowy bedzie nie tak.

Najlepiej szukać tego problemu kiedy kontrolka sie świeci.

pzdr

jezeli gwaltownie zahamuje, to czuc pulsacje na pedale, co wskazywalo by, ze system dziala, pozatym w miescie nie mozna gdzies bezpiecznie tego sprawdzic ;/

kola sie nie blokuja przy naglym hamowaniu, chociaz pare razy mi sie to zdarzylo, wiec 100% pewnosci nie mam.

no nic, szukam dalej co z ta kontrolka jest nie tak, dzieki za podpowiedzi, postaram sie uwzglednic wasze uwagi przy rozwiazywaniu problemu.

pozdrawiam :) !

ja ostatnio też miałem małe przygody z ABS-em. Ciągle świeciła mi się kontrolka i przyczyna był przetarty przewód w prawym przednim kole, na całę szczęście stawiałem samochód w związku z klimą do mechanika który na codzień pracuje w serwisie Reanult, i powiedział mi że jak to zlutuje to to nic nie pomoże jeśli nie ściągnie z komputera błędu. Tak mi powiedział,a że robi przy tym na codzień to raczej sie zna... Pozdrawiam